БВП в Еврозоната ще нарасне с 0.8% през 2020 г. През следващата година показателят ще се увеличи с 1.3%, а през 2022 г. - с 1.4%, сочат прогнози на експертите от Европейската централна банка (ЕЦБ). В сравнение с макроикономическата прогноза на експертите от декември 2019 г., перспективите за растежа на икономиката са ревизирани надолу с 0.3 на сто за 2020 г. и с 0.1% за 2021 г., главно вследствие на избухването на заразата с коронавируса. Това става ясно от втория за 2020 г. брой на икономическия бюлетин на ЕЦБ, публикуван на сайта на Българска народна банка (БНБ).

Причина за намалението е рязко увеличение в световен мащаб на усещанията за риск. „Измененията, настъпили след крайната дата за прогнозите, сочат че рисковете за по-нисък растеж на глобалната активност, произтичащи от разпространението на COVID-19, отчасти са станали реалност, което предполага, че през тази година активността в световен мащаб ще бъде по-слаба от предвиденото в прогнозата”, пишат още експертите. Те обаче са оптимисти, че след като премине кризата, растежът в Еврозоната ще възвърне своята инерция.

Инфлацията в страните от Клуба на богатите намалява през февруари 2020 г. до 1.2%. Въз основа на рязкото понижение на текущите и фючърсните цени на петрола, общата инфлация вероятно значително ще се понижи през следващите месеци. Тази оценка е отразена само частично в макроикономическите прогнози за еврозоната на експертите от ЕЦБ от март 2020 г., в които се предвижда годишна ХИПЦ инфлация от 1,1% през 2020 г., 1,4% през 2021 г. и 1,6% през 2022 г. и като цяло са непроменени спрямо макроикономическите прогнози на експертите от Евросистемата от декември 2019 г.

При кредитите продължават да се наблюдават различни тенденции. Докато отпускането на кредити за домакинствата се запази устойчиво, то за фирмите кредитирането забави темповете си. Благоприятните условия за предоставяне на заеми продължиха да подпомагат кредитирането, но въпреки това неотдавнашното засилване на настроенията на пазара за избягване на риска вероятно ще предизвика влошаване на условията за небанково финансиране на нефинансовите предприятия.

След вече предприети мерки за увеличаване на ликвидността в банковата система, подобряване на условията за банкови заеми и запазване нивата на основните лихвени проценти, на 18 март 2020 г. ЕЦБ взе допълнителни решения. Едно от тях е нова временна програма за изкупуване на ценни книжа от частния и публичния сектор, която да противодейства на сериозните, породени от COVID-19, рискове. Новата извънредна програма за покупки поради пандемията (PEPP) ще включва цялостен пакет на стойност 750 млрд. евро.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Започнаха да отсрочват кредити на длъжници (ОБЗОР)

Търговски банки в страната още от средата на март са започнали да отлагат кредити заради кризата с коронавируса. Още първата вълна на безработни е получила отлагане в рамките на три месеца и с толкова им са им удължени сроковете да изплащане на кредитите, научи „Монитор“.

ЕК одобри схема за гаранция от €255 млн. за малки и средни фирми у нас

Европейската комисия одобри схема за публични гаранции в размер на 500 милиона лева (приблизително 255 милиона евро) в подкрепа на малките и средни предприятия (МСП) в контекста на избухналата пандемия от коронавирус. Схемата бе одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г.

Банките и застрахователите ще обменят данни с НАП

Банките, застрахователите и общините ще може да обменят данни с Националната агенция по приходите (НАП) онлайн. Това ще стане с нови електронни услуги, които приходната агенция пуска днес, съобщиха от ведомството.