0

Г еолози от Франция откриха възможна причина за загадъчните сеизмични вълни, които се появиха през ноември м.г. на остров Майот и се разпространиха в целия свят, съобщи Сайънс алърт.

Геолози от Франция откриха възможна причина за загадъчните сеизмични вълни, които се появиха през ноември м.г. на остров Майот и се разпространиха в целия свят, съобщи Сайънс алърт.

Майот е част от Коморските острови. Хипотезата на френските учени гласи, че подземните трусове са свързани с вулканична активност на морското дъно, която може да доведе до най-голямото подводно изригване в историята.

Били анализирани сеизмографски данни, които са получени през 6-те месеца, предхождащи феномена. Учените стигтнали до извода, че на дълбочина 28 км под морското дъно са се преместили големи обеми (над 1 куб. км) магма. Съдържащи газ разтопени скали не достигнали до морското дъно, а вулканичният газ останал като хванат в капан в магмата. Това обяснява защо на повърхността не бе наблюдавано нищо.

Ако се стигне до изригване, то ще е сред най-големите в историята. Заключенията на учените съответстват на геоложките процеси, наблюдавани на Майот. Островът ежемесечно потъва с 9 милиметра и ежемесечно се премества на изток с 16 милиметра.

Някои свързани с подземните трусове феномени обаче засега не са получили обяснение. Става въпрос за появата на високочестотни импулси, съпровождащи основната сеизмична активност, за появата на мъртви риби. Не е ясно също защо феноменът е регистриран в източната част на архипелага, а не в западната му част, която включва острови с вулканичен произход. Освен това учените не са наясно какво е предизвикало преместването на магма.

В същото време специалисти от Чикагския университет регистрираха нощни трусове в леда в Антарктида, съобщи Сайънс алърт.

Произходът на сеизмичния феномен засега е неизвестен. През летния сезон в Австралия от ноември 2016 г. до януари 2017 г. учените са инсталирали сеизмометри на две места в шелфовия ледник Макмърдо, които са на разстояние 20 км едно от друго. Те са обозначени като "суха" или "мокра" станция в зависимост от характерното за тях топене. Денем въздействието на слънчевата светлина върху "мократа" станция допринасяло за поява на локви от ронливия повърхностен лед.

Оказало се, че нощем сеизмографите в района на "мократа" станция регистрирали стотици и дори хиляди трусове с естествен произход и продължителност по-малко от секунда. За пръв път е установено наличие на трусове в леда, които зависят от част от денонощието и вероятно са свързани с топенето на шелфовия ледник.

За да обяснят феномена, учените предлагат хипотезата, че вследствие на застудяването ледът над получената в резултат на топенето вода започва да се свива. Водата под него замръзва и се разширява. Това деформира повърхностния слой, който в края на краищата се разрушава. Нужни са обаче допълнителни наблюдения, които да потвърдят или опровергаят това виждане.