ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО: Морето ни праща кубински тропически нощи

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО: Морето ни праща кубински тропически нощи

Морето ни праща тропически нощи като в Куба.

На плажа те се редуват една след друга, а броят им се увеличава, разкрива пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
В такива влажни и топли нощи минималните температури не падат под 20 градуса дори рано сутрин. Във Варна такива се очакват чак до 27 юли. Когато такава нощ се съчетае с висока влажност, хората много трудно могат да спят през нощта.

Климат

През летните месеци по морето климатът придобива тропически характер с температура през деня над 25 градуса, влажност рано сутрин, достигаща до 80-90%, а през деня - до 70%. Това рязко натоварва водно-солевия баланс на човешкия организъм и затруднява охлаждането му. На морето тропическите нощи следват една след друга, но ги има и на други места в България - например в Плевен, Русе, Пловдив, Пазарджик. Дори в ужасно горещите дни като тези, които отминаха в София, трудно се стига до тропическа нощ в столицата, защото, макар и за кратко, рано сутрин температурата спада до 18-19 градуса, а трябва да е поне 20 градуса, отбелязва професорът.
По родното море се увеличава и периодът с много топла вода, на който могат да се наслаждават туристите. „Температура от 25-26 градуса стана нещо напълно типично и обикновено за месец юли и август. Имам наблюдения от преди 30 години със студентските практики по българското Черноморие. Тогава през юли месец, когато температурата на водата достигаше до 24 градуса, беше рай - радост за девойките, защото жените винаги обичат малко по-топла вода“, казва с усмивка  проф. Рачев.

Тен

Преди три десетилетия началото на септември е времето на последните плажуващи и закъснелите туристи. Сега почти до края на септември можем да се радваме на хубава почивка. „Почти всеки три от четири месеца септември може да се наслаждаваме на морето и плажа. Не от 7 часа сутринта, но от 10 до 16. 00 часа времето е приятно за събиране на тен“, казва климатологът.

Макар лятото тази година да започна с хлад и дъжд, вече няколко пъти изпрати към нас горещия си дъх. Нова вълна се задава от 25 юли. Градусите няма да надминат 40, но ще бъде много горещо, предупреждава климатологът. Жълт код за опасно горещо време е обявен за цяла България днес. Очакват се температури между 32 и 37 градуса. Очаква се, че юли ще завърши с 3-4 градуса над нормата.

София с най-късото лято

Най-късо е лятото в София. То продължава само 130 дни. Топлият сезон в Сандански пък е най-продължителен с цели 172  дни, т.е. през половината година средната денонощна температура е над 15 градуса. „Искам да подчерта, че говоря за местата с надморска височина до 600 метра“, отбелязва ученият. Хората по морето се радват на най-дългата пролет. Сезонът на цъфналите дървета е най-продължителен в Царево, Созопол и Бургас, като той е между 70 и 75 дни. Причината - морето действа охлаждащо и там температурите в повечето случаи са между 5 и 15 градуса. Много дълга е и есента. Морето затопля и така удължава летния сезон. Най-дълго на златна есен се радват край морето - в Малко Търново, Царево, Созопол, Бургас и Варна. Затоплящото действие на морската вода през лятото я удължава.


Гората изкачи с 30 метра заради жегата

Гората в Пирин се „изкачва“ с 30 метра заради жегата. „Повишението на температурите в България се усеща и се вижда визуално. Много ярко това се вижда във високата планина. От 15 години провеждаме много сериозни изследвания във връзка с климата и природата на височина над 2000 метра в Пирин. С невъоръжено око се вижда, че горната граница на гората се изкачва по-нависоко, т.е. високо в планината и слънцето, и влагата, и топлината са вече достатъчни, за да може бяла мура и бял бор да увеличат своя ареал на разпространение поне 20-30 метра по-нависоко средно за цялата планина“, разяснява проф. Рачев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.