0

П рез деня над западната половина от страната облачността ще се увеличи, ще е често значителна, но само на изолирани места ще превали слабо. На изток ще преобладава слънчево време с разкъсана висока облачност. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад, след обяд ще се ориентира от север, в Източна България - от североизток. Температурите ще се понижат и

максималните ще са предимно между 16° и 21°

Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде по-високо от средното за месеца, съобщи пред „Фокус” Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).  

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб западен вятър, който след обяд ще се ориентира от север - североизток и ще се усили. Максимални температури на въздуха ще бъдат между 16°и 20°. Температурата на морската вода е 14°-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще се увеличава и в масивите от западната половина от страната ще е по-често значителна, но само на изолирани места ще превали слабо. Ще духа умерен южен вятър, който след обяд ще се усили и ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 16°, на 2000 метра - около 10°.

В неделя облачността ще е предимно значителна

след обяд ще се разкъсва и ще намалява. Вероятността за валежи е малка. Вятърът ще отслабне и ще стихне. Сутринта на места в низините и котловините отново ще има условия за образуване на мъгла. Минималните температури ще са между 8° и 13°, а максималните - между 15° и 20°.

В понеделник денят ще започне с предимно слънчево време, но отново в равнинната част от страната сутринта ще бъде мъгливо или с инверсионна облачност. Ще духа слаб до умерен южен вятър и температурите ще са с 2-3 градуса по-високи. След обяд от северозапад ще започне ново увеличение на облачността, което през нощта срещу вторник ще обхване цялата страна. Във вторник със северозападен, в източните райони север-североизточен вятър

ще прониква хладен въздух

Времето ще бъде облачно, ще има и валежи, предимно слаби, на повече места в Северна България. Ще започне понижение на температурите, което ще продължи и през следващите дни.