ПРОГНОЗА: 34% ръст на инсултите до 2035-а

ПРОГНОЗА: 34% ръст на инсултите до 2035-а

С 34% ще се увеличат инсултите до 2035 година. Такава прогноза е заложена в Европейския план за борба с инсулта 2018-2030. Той бе обсъден от заместник-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов и Дорина Добрева, председател на сдружението „Асоциация за инсулт и афазия“ и член на Европейската пациентска асоциация за инсулт /SAFE/ и на Световната организация по инсулт /WSO/.

Двамата се обединили около идеята за разработването на Национален план за борба с инсулта, съобщиха от МЗ. За целта ще бъде сформирана работна група към Министерството на здравеопазването, в която ще участват различни експерти, в това число невролози, неврохирурзи, както и представители на неправителствени организации и др. Д-р Тома Томов и Дорина Добрева са единодушни, че трябва да се работи в посока превенция, профилактика и представяне на широката общественост на проблемите на хората, претърпели инсулт. „Разпознаването на симптомите на инсулт, както и бързата и навременна реакция, са от особено значение, защото последиците са както за болния, така и за семейството му“, посочи д-р Томов. По думите му застаряващото население и неконтролираните хронични заболявания са предпоставка за увеличаващия се брой на хората, претърпели инсулт.

Инсултът е втора причина за смъртност по света. Според данни на Световната здравна организация 1 от 4 души е застрашен от инсулт.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.