Прогноза: 30% повече сигнали за домашно насилие след пандемията

Прогноза: 30% повече сигнали за домашно насилие след пандемията

Рязък скок в сигналите за домашно насилие, след отпадането на ограничителните мерки в страната, прогнозират от "Асоциация НАЯ" в Търговище. От организацията очакват около 30 на сто повече клиенти в социалната си услуга през следващите няколко месеца, съобщиха от ръководството й.

Причината е продължителната социална изолация, при която много жертви нямаха възможност да потърсят помощ.

От днес социалната услуга възобновява консултациите на пострадалите на място в Центъра в Търговище и в откритите приемни в другите градове на региона.
"Асоциация НАЯ" започна изпълнението на пет месечен проект, насочен към преодоляване на негативните последици за пострадалите от домашно насилие в региона, в следствие на кризата с COVID-19. Финансирането за него е от Министерство на правосъдието. Средствата са за консултиране и водене на дела по Закона за защита от домашното насилие, работа с извършителите за коригиране на тяхното поведение и внедряване на он лайн технологии за подаване на сигнали.
"Стресовата обстановка, социалната изолация и затруднения достъп до услугите за подкрепа изключително много повиши риска за живота и здравето им. При продължителен престой в дома си жертвите бяха под постоянно наблюдение и контрол от страна на партньорите си. Техните възможности да бъдат подкрепени от членове на семейството, приятели и колеги бяха рязко ограничени, както и достъпа им до професионална помощ", обясни Мая Маркова - директор на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на "Асоциация НАЯ", цитирана от БТА.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.