Професор по живопис изненада пленерести под липите
4

Професор по живопис изненада пленерести под липите

С по рисунка на професора  от шуменския университет „“Епископ Константин Преславски“ Димитър Чолаков  си тръгнаха от Стара Загора участниците в 24-то издание на международния пленер по живопис „Дружба“.

Навършващият 65 години преподавател, който се оказа и най-възрастният пленерист изненада останалите си 7 колеги с оригинални свои малкоформатни  творби, създаден в минутите на отдих при изпълнение на основната задача в продължилото седмица рисуване на открито в Града на липите.

Наместо регламентираните 16 авторски работи в заключителната изложба участниците представиха общо 36 свои работи, като с 5 картини  се представи домакинът Валентин Дончевски.

16 от  платната  станаха притежание на община Стара Загора, която е съорганизатор заедно с групата на СБХ.Те ще бъдат включени в колекцията на градската художествена галерия, където се съхраняват над 300 картини от предходните пленери, в които са участвали близо 150 български и чуждестранни автори.

                Пленерът няма конкретна тематика, но по принцип всеки път  участниците са добавяли свой щрих към пъстрата  мозайка на Града на липите и поетите, коментира доц. Злати Златев, дългогодишен председател на групата в Стара Загора, който тази година предаде щафетата на младия Милен Алагенски

„Думата пленер произлиза от френското „en plein air“, което значи „на открито“. Философски погледнато, това е момент, в който творецът излиза от своята комфортна зона – ателието и споделя своя най-интимен момент-акта на сътворението. Съизмерването на хората става чрез духовните върхове, които са покорили. Но белегът, който отличава посредствеността от човечността е споделянето на тези върхове. Големите хора не крият, те споделят своите върхове с другите. Това е и същинския смисъл на пленера, споделянето на сътворението като съзнателен акт на човечност“, сподели на финала на „Дружба 2019“ в култовата зала „Байер“ Милен Алагенски.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.