Наш учен от Харвард ще обучава млади български физици

Наш учен от Харвард ще обучава млади български физици

Един от най-младите преподаватели по квантова информация в Харвард, роденият в Бургас Стефан Кръстанов ще води виртуалната школа по физика, организирана от фондация „Миню Балкански“.

Лекциите ще бъдат от по 2 астрономически часа и ще стартират от събота, като на първо време технологията на връзката позволява участие на до 30 участници, уточни математикът Любомир Любенов. Занятията ще са от типа на подготовката за  международни състезания по физика. Основните участници ще са ученици от 9 до 12 клас. 

 Кръстанов е възпитаник на  бургаската природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков”, посещавал и школата на казанлъчанина Теодосий Теодосиев , започнал е висшето си образование в Париж като стипендиант на базираната в старозагорското село Оряховица фондация „Миню Балкански” преди  10 години , а през 2019 година е защитил

Докторантура  в областта на квантовата информация под ръководството на проф. Лиан Джиан в YaleQuantum Institute.Научната си дейност осъществява в  в Harvard и MIT.

Работата си по създаването на квантов компютър ученият обяснява с новите възможности, които той ще даде на редица дисциплини, включително при създаването на нови лекарствени продукти.

„С него бихме могли да проверим дали новото лекарство или новият материал ще проработят, преди да отделим изключително много средства, за да направим експериментите с тях. По този начин бихме могли например да направим материали, които са по-здрави, по-леки и създават енергия от слънчевите лъчи. В момента разполагаме с подобие на квантов компютър – той показва много от феномените, очакващи се от него, но все още има твърде малко квантови байтове, за да бъде полезен за тези практични дейности. Така че ще ни трябват стотици хиляди от тези квантови байтове, които сега е много трудно да накараме да работят заедно. Но аз съм оптимист и се надявам, че през следващите 10 г. ще разполагаме с квантов компютър, способен да симулира нови материали, а скоро след това – и нови лекарства.“, коментира  Кръстанов наскоро.

Заявките за участие във виртуалното обучение се  се приемат на електронния адрес на фондацията- fmb.shkoli@gmail.com

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.