Професионалната гимназия по земеделие в Генерал Тошево – хит сред училищата в България
5

Професионалната гимназия по земеделие в Генерал Тошево – хит сред училищата в България

От началото на тази учебна година Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински“ в Генерал Тошево се превърна в хит, заради нестандартните си чинове и модерно оборудване на класните стаи. Училището е първата иновативна гимназия в страната, казва директорът Кристияна Иванова.

От тази учебна година учениците са в изцяло подновена сграда, реновирана по оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът е осъществен от МОН и е съфинансиран от Европейския съюз. Сградата е санирана, извършен е ремонт на покрива, подменена е отоплителната инсталация. През новата учебна година учениците спортуват в ремонтирания изцяло физкултурен салон. Реновирани са и откритите спортни площадки. С изпълнението на договора в сградата са създадени условия за достъп на хора с увреждания като на първия и втория етаж са адаптирани по един санитарен възел, а в допълнение е закупен и стълбищен робот за преодоляване на стълбите в училището.

В дейностите за обновяване и модернизиране на училищната база са вложени 1 365 000 лева.

Освен от реновираната сграда, учениците останаха и доста приятно изненадани от класните стаи. От плотовете на нестандартните чинове ги гледат ликовете на велики писатели, поети, революционери, славни български владетели и личности: Христо Ботев, Васил Левски, Георги С. Раковски, Кирил и Методий, Иван Вазов, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов. И това не е всичко. Стените на кабинетите са пълни с тематични пана: моменти от възлови исторически битки; политическа карта на света; пано на един от най-красивите заливи в света – Болата; моменти от историята на Добруджа; карта на света, която

предизвиква откривателския дух в децата;

Айфеловата кула в кабинета по френски език и т.н. Освен нестандартните кабинети по български език и литература, история и география, изключително модерни са и кабинетите по физика, които са с италиански мебели, а тези по химия и биология представляват съвременни лаборатории.

Идеята за нестандартните класни стаи е на директора Кристияна Иванова и не е възникнала спонтанно. „Винаги съм искала по някакъв начин децата да почувстват по-близо поетите, писателите, възрожденците, историята и много пъти съм се питала как това да стане. Реших, че единственият начин е историята и великите ни личности да са до тях и сред тях. Времето ще покаже дали идеята е добра, но виждам пламъка в очите на децата и това за мен е най-важно. Още повече, ние, учителите в „Тодор Рачински“, възпитаваме нашите ученици на първо място в родолюбие“, казва Кристияна Иванова, която е преподавател по български език и литература в гимназията.

Положителната промяна вече се забелязва, твърдят и ученици, и родители. Гимназистите са по-мотивирани и с гордост прекрачват училищния праг. Образите на писателите и историческите личности като че ли им дават повече стимул да учат, казват десетокласниците. Родителите пък приветстват горещо идеята на директора Кристияна Иванова за модерното оборудване и с гордост се хвалят, че децата им учат в едно от най-хубавото училище в България, па макар и в далечното градче Генерал Тошево.

„Няма в страната такава гимназия като нашата“, категорична е Кристияна Иванова. ПГЗ „Тодор Рачински” е първата иновативна гимназия в България. Иновациите трябва да тръгнат и от тук. Училището е много различно, по различен начин се преподава“, допълни тя. Голяма част от снимките на видни българи са предоставени от гимназията, но работата по изработването на мебелите е съвместна, заедно с фирма „Мебели КАН”.

ПГЗ „Тодор Рачински” е единствената професионална земеделска гимназия, която е на пряко подчинение на Министерството на образованието и науката. През настоящата учебна година учениците са 272, разпределени в следните специалности и професии:

„Администрация и управление“, професия „Икономист“, специалност „Земеделско стопанство“ (с разширено изучаване на чужд език);

„Приложна информатика“, професия „Икономист-информатик“, специалност „Икономическа информатика“ (с разширено изучаване на чужд език);

„Растениевъдство и животновъдство“, професия „Техник-растениевъд“, специалност „Трайни насаждения“;

„Химични продукти и технологии“, професия „Лаборант“, специалност „Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусовите производства“.

Паралелката с професия „Лаборант“ е нова, от тази учебна година. Тя е разкрита заради

увеличеното производство на етерично-маслените култури в Добруджа

и се явява търсена в региона.

Само за две години възпитаниците на ПГЗ „Тодор Рачински” в Генерал Тошево са се увеличили със 140. „От една страна се дължи на това, че станахме иновативна гимназия и предизвикахме интереса и на родители, и на деца, и на обществеността, и то не само на Генерал Тошево. Имаме ученици, които са от Добрич и пътуват всеки ден. От друга страна, план-приемът на гимназията винаги е съобразен с точната необходимост от кадри на пазара на труда. Не на последно място, причина за нарастващия интерес към нашата гимназия са разкритите езикови паралелки с изучаване на английски и френски език. Нашето училище е привлекателно и заради призовите места, които възпитаниците ни печелят от национални състезания и олимпиади. Учениците ни се увеличават може би и за това, че Генерал Тошево е едно прекрасно градче в сърцето на равна Добруджа. Област Добрич има нужда от такива училища”, казва Кристияна Иванова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.