Професията на 65% от първокласниците не е измислена

Професията на 65% от първокласниците не е измислена

65% от учениците в началното училище ще работят  професии, които все още не познаваме. Това заяви еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на срещата  по проект „София и Европа за младите- 3D, демокрация, диалог и дебат“, който се проведе в столичното 18 СОУ „Уилям Гладстон“. 

Затова според нея е важно уроците да имат добри цифрови умения. Тя обясня, че за това важна роля имат учителите, които трябва да водят учениците и да ги въведат в това да използват новите технологии , но едновременно с това и родители да обсъждат с тях за опасностите. "Новите технологии трябва да са стимул за младите и да показват своите таланти", заяви Мария Габриел. 

В дискусията взе участие и кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която обясни, че проектът е един от общо 70 - е финансирани по програма „Европа“ 2019 на Столична община." Това са стратегия за младите хора и стратегията за интелигентна специализация. За всички нас е много важно да имате перспектива след като завършите своето образование да постигате сериозно кариерно развитие в нашия град“, заяви тя. И Фандъкова смяна, че е трудно да се каже, какви ще бъдат професиите след 5 или 10 години, затова е за бъдещето развитие на ученици е ключова тяхната подготовка в училище. „За всички ни е ясно, че вие трябва да имате много добра езикова подготовка, която в нашия град се получава отдавна в много от училищата. Да имате дигитална култура и образование и да вярвате, че ще продължите да се развивате през целия си живот“, заяви кметът на столицата . 

Срещата в 18-п СОУ сложи и символичен старт на първата европейска седмица на медийната грамотност. Еврокомисарят обясни, че от 18-и до 24-и март в цяла Европа ще се проведат събития, свързани с темата. Всяко училище и учители, които се включат в кампанията пък могат да се отбелязват на специална европейска интерактивна карта. Мария Габриел сподели статистики според които 75% от младежите на възраст между 15-24 г. признват, че не могат да различават фалшивите от истинските новини.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.