Професия приемен родител

Професия приемен родител

Професия „приемен родител“ или да отглеждаш чужди деца като свои, които никой не иска. Оставени на произвола на съдбата или още по – лошо, изведени от „семействата“ им, където са ги малтретирали физически и психически.

Напоследък обаче желаещите за приемни родители все повече намаляват. Причината - мнозина ги сочат с пръст, защото получават по хилядарка на месец, за да отглеждат дете. Защо се получава така? Съвсем ясно е - голяма част от обществото ни по отколешна традиция е настроено да гледа в „чуждата паница“. Която винаги изглежда не само по-голяма, но и по-пълна. В същото време едва ли има някой, който да не е бил потресен от ужаса в дома за деца с увреждания в Могилино. Но тези неща бързо се забравят, когато става дума за пари.

Всъщност много ли са 1000 лева , за да се грижиш денонощно за дете, в повечето случаи преживяло психически травми или пък е с физически увреждания? Добре е да се замислят тези, които лесно съдят другите. Защото и те получават майчинство за гледане на дете и имат право на социални помощи и подкрепа от държавата. А ако няма приемни семейства, „ничиите деца“ ще са по домовете. Където пак се плащат заплати на социални работници и други специалисти. Но малчуганите там не растат в семейна обстановка, която не може да замени и най- модерният детски дом. И още нещо – прословутите 1000 лева за и са за дрехи, обувки, храна, за играчки и други неща, важни за физическото и психическото състояние на детето. И нека имаме предвид, че приемните родители не могат да ползват нито отпуск, нито болничен. Те са назначени на граждански договор от общините за времето, през което отглеждат деца. Така след извеждането на малчугана, приемният родител остава както без заплата, но и без социална сигурност. Освен това публична тайна е, че повечето от хлапетата, настанени в приемни семейства имат различни страхове, свързани със специфичната житейска ситуация, в която се намират. И тук идва ролята на човека, който трябва да успокои страховете и да отговори на въпросите на обърканото дете. Всичко това също влиза в задълженията му, за които държавата му плаща. Вероятно мнозина от тези хора биха могли да изкарват пари и с други професии. Но са решили да помагат на деца и да извършат благородно дело. И не бива да бъдат обвинявани или сочени с пръст за това, а трябва да бъдат уважавани. В крайна сметка - ако някой е готов да съди, трябва да е готов и да влезе в обувките на другия. А що се отнася до професията приемен родител, те няма как да са по мярка на всеки. Тези, които наистина са решили да спечелят лесни пари от нещастието на изоставените деца, рано или късно се провалят с гръм и трясък. Защото да си истински приемен родител, трябват не само топлота и човечност, но и огромна отговорност към здравето и възпитанието на поверени ти нещастни деца. Дори повече отколкото към своите. Това не се отдава на всеки, нали?

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.