Проф. Витанов: Смъртността е висока и расте

Проф. Витанов: Смъртността е висока и расте

Смъртността е висока и расте. Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов.

По отношение на картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването, математикът отчита, че София-град временно е слязла от ниво 3 на ниво 2. Според него това би трябвало да е добре, защото увеличаването на случаите в София-град се забавя временно и няма толкова бързо да повлече страната към висок брой нови случаи на ден. Би трябвало е проблемната част на това изречение. "Отдавна ви пиша, че доста хора си играят на руска рулетка със заразата, нали така. Какво е това - вълната се надига, броят на случаите расте, а най-големият ви град, дето трябва да е най-засегнат, драпа да излезе от червената зона в посока жълтата. Тук има нещо, което не е наред. И то е, че много от случаите не стигат до регистрация. Човекът си се заразява и играе на руска рулетка. Доста имат късмет - изкарват го леко. Но то се и предава леко на другите. Но - не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле. Някои нямат късмет - при руската рулетка в пистолета има куршум и от време на време той гърми. Съответният човек с липса на късмет отива в болница в тежко или даже в насипно състояние" пише проф. Витанов.  По думите му доста от тези хора влизат в реанимация, а като цяло резултатът е, че болниците се пълнят с бясна скорост, а броят на тежките случаи и на смъртните случаи расте. Според него новият фактор - масовата игра на руска рулетка, започна да действа силно преди около седмица. 

Математикът предупреждава областите, които са в червено да имат едно наум,  че там може да има по-строги мерки. "Може и да има, може и да няма - то тези решения не са тъй прости, както си мислят някои хора без опит. Появата на области на ниво 4 обаче не оставя много пространство за маневри на взимащите решения", пише още проф. Витанов. Но отново ви пиша - политическата логика е различна от медицинската.

Математикът е направил и картата на риска по неговата методология. Според нея жълтото е заминало, а виолетовата зона се очаква да продължи да нараства.Според него това, че картата не е още много виолетова показва, че вълната има още потенциал за растеж.
"В областите в червено трябва да се внимава повечко, а в тези във виолетово - доста повечко. Пазете се, пазете децата оставете "безсмъртните герои" да си играят на руска рулетка", казва още математикът. Той добавя, че базовото репродуктивно число днес е 1.192. и е паднало под 1.3. " но това е по-скоро илюзия", казва още той.

Математикът констатира още, че обхвата на заразата се увеличава с бързи темпове.  Той отчита, че активните случаи ще прелетяват покрай 30 000 и ще полетят със свръззвукова скорост към 35 000. "Това не е добре", заключва още той. Проф. Витанов прогнозира, че броят на хоспитализациите и на случаите за интензивно отделение ще расте с бързи темпове. " Това не е заплаха, а реален факт. Пазете се, пазете децата, оставете "героите"да си съсипват живота както  намерят за добре", пише още математикът.

Индикаторът за смяна на тренда за страната все още е под критичната стойност, изчислява още специалистът. Според данните му  има вече 8 области, които са в зоната на слабо дифузно разпространение на заразата, през тази седмица обаче се очаква дифузното разпространение да почне да взима надмощие над клъстерното разпространение на територията на страната. "Защото още няколко области са на ръба на началото на дифузно разпространение", казва още проф. Витанов Той констатира, че .броят на починалите расте, като се очакват  през следващите дни да са  по над 40-на ден.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.