Проф. Витанов с последни актуални данни за разпространенеито на COVID-19

Проф. Витанов с последни актуални данни за разпространенеито на COVID-19

Вълната идва, но още сме във фазата на относително бавно нарастване на случаите. Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов.

Изчисленията му показват, че базовото репродуктивно число днес пак е над 1.3 - стойността е 1.323. По думите му това не е добре, но имаме късмет.

„Той е в това, че тръгнахме от относително малък брой нови случаи и няма да ни думне твърде силно, ако стои числото дне седмици над 1.3. Ще ни думне обаче вируса, затова е добре, това число да падне под 1.3“, пише проф. Витанов в социалните мрежи.


Математикът обяснява, че епидемичната обстановка се развива според очакванията. По отношение на актуалният въпрос за налагане на нови мерки, данните му показват, че до края на седмицата не се очаква налагане на допълнителни мерки. „През следващата седмица обаче картата може и да не изглежда така. Запомнете този тънък намек“, казва математикът.

По отношение на картата на риска, той обяснява, че още няма червено, няма и виолетово. „Тоест - областите, които са в зелената зона - там още цари лятна безметежност. В областите в жълтата зона - и там с малко внимание животът може да е безметежен. Та пак - спазвайте елементарните мерки каквито са останали и не се застоявайте по места, където се събират много хора. Ходете си спокойно на ресторант, там ако можете, сядайте в градината на ресторанта“, пише още математикът.


Според него индикаторите за смяна на тренда - навсякъде в страната са под критичната стойност. Индикаторът за страната е 5.2 пъти под критичната стойност. Това означава, че още сме далеч от дифузното разпространение на вируса. „Така, като погледне човек, ситуацията се ядва в момента и даже не е зле. Тъй, че вършете си работата и си почивайте спокойно. През следващата седмица се очаква постепенното влошаване да продължи, но вие си го имате наум това“, казва проф. Витанов. По отношение на европейската карта на риска той обяснява, че Великобританиия е прескочила трапа и излезе от виолетовата зона. По думите му сега ситуацията там е малко по-добре и се очаква бавно да се подобрява. Според данните Италия държи фронта все още, Кипър полека се успокоява. Той съветва хората ако пътуват към Испания и Франция да внимават спазват мерките.„Покрай нас е каквото беше - на юг - червено, останалото - зелено. Черна гора почна да жълтее и това не е случайно. На следващата карта ще има размърдване в цветовете в тоя район. По Северна Македония цветът все още е зелен“, допълва математикът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.