Проф. Витанов: Очаквам надигане на вторичен пик

Проф. Витанов: Очаквам надигане на вторичен пик

Имаме опит да се надигане вторичен пик. Това написа в социалните мрежи математикът и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов. Според него въведените мерки обаче може да попречат на вторичния пик да се надигне.

В публикацията си проф. Витанов анализира картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. „Имаме развитие според очакванията - разведряване над повърхността и формиране на неприятности под повърхността. Разведряването над повърхността го очаквахме и то е свързано с преминаването на пиковите стойности на първичния пик“, обяснява математикът. По думите му неприятностите под повърхността също са очаквани. По отношение на процесите в дълбините (и най-вече растящият брой области с дифузно разпространение на вируса) показват, че ефектът от тези мерки е недостатъчен. „ Защото не се спазват. Ако се спазваха, червеното трябваше да почне да намалява. Няма такова нещо“, казва още проф. Витанов.

От картата по методологията на математикът става ясно че София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона на риска. „Това ни крепи засега.

Иначе прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост и без да я гледате, можете да се сетите, какъв е единственият цвят на нея. Ще остане така още доста време“, коментира той.

Базовото репродуктивно число за деня е 0.921. Според математикът е напълно очаквано след средата на септември четвъртата вълна да затихне. Той констатира и негативната тенденция, че броят на смъртните случаи продължава да расте, стигайки числото 20 000. „Българският народ, българските политици и българските журналисти бяха излъгани. От хора, развили неистова пропагандна кампания, че този вирус не е опасен. Дали освен лъжата има и измама, трябва да кажат компетентните органи, не аз. Аз мога да кажа, че армията ни няма 40 000. Загубихме половин армия и 3-4 пъти по толкова с тежки увреждания заради тези лъжи. Вечен позор за тези, които излъгаха народа“, коментира проф. Витанов. Той добавя, че тази негативна тенденция е била очаквана за него и допълва, че вирируса си имал помагачи.

„ Най-мръсното нещо е да хвърлиш народа си на смърт, като при това знаеш, че го хвърляш на смърт. Няма никакво оправдание за тези, които тръбяха, че вирусчето е безобидно или че го няма. Жертвите ще продължават да растат и за всяка една от тях, думите "Национални предатели" трябва да кънтят в ушите на тези хора. Излъганите политици и журналисти следва да им потърсят сметка, иначе ще почна да си мисля, че са им съучастници.

Това ми е изявлението по въпроса“, казва още проф. Витанов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.