Проф.Витанов: Пожарът бушува с пълна сила (КАРТИ)
4

Проф.Витанов: Пожарът бушува с пълна сила (КАРТИ)

Базовото репродуктивно число днес е 1.338. Ден 7-ми над 1.3.
Пожарът бушува с пълна сила, броят на активните случаи расте, а аз всеки ден ви питам кое е най-малкото шестцифрено число. Такова нещо досега не е било. Шапка им свалям на лекарите и на всички на първа линия. Държат фронта. Все още. Браво на вас! Това написа проф.Николай Витанов в социалните мрежи.

Пак ме питате за зелените сертификати и за локдауна. Запишете си някъде - аз съм единственият математик, който каза, че тотален локдаун няма да има до изборите. Тотален - значи всички да се затворени и да се излиза с разрешение от къщи. Не такова нещо няма да има. Политически неизгодно е. По-изгодната политическа линия (и за това ви писах, преди да се случи) е да се въведе зелен сертификат и после, ако не сработят нещата - да се наложат ограничения върху тези, които нямат сертификат. Не тотален локдаун - ограничения върху тези, които нямат септификат. Какво значи да сработят нещата - ами значи бушуващият пожар да изгори такава голяма площ, че да няма откъде да се захранва с нов материал, да отслабне и това да бъде обявено за успех.
Затова пазете се! Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се! Помнете това! Мислете сами за себе си и не разчитайте, че някой друг ще помисли за вас.
Следват картите.
Виждате картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Там ниво 4 преобладава - 26 области са там. Всичко без Смолян и Кърджали. Скоро Кърджали ще спре да дразни със жълтия си цвят и ще влезе в червената зона. Затова - още веднъж -хора, пазете се, спазвайте елементарните мерки, тоест стойте настрана от масови събирания и поддържайте лична хигиена, като достатъчно дълго си миете ръцете - поне 20 секунди.
Може ли да става по-лошо. Може. Погледнете прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там много тъмно червената зона все още не преобладава. Затова ви говоря за Долината на плача.
Картата на риска според нашата методология е каквот се и очаква да бъде - напълно виолетова. Пожарът гори със страшна сила.
Смъртността - виждате ли сега, защо се зарекох през октомври да не пиша и едно число за прогноза на смъртността. Веднага щяха да ревнат хейтъри и други.
А числата от статистиката са такива
За смъртността (починали сългасно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация:
починали в края на септември 2021 - 20882
починали до днес - 23594
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 2713 (за 27 дни)
Починалите досега за октомври 2021 са 6.15 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.
Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Давам само числа, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви обещал. Пак подчертавам - нещата не са тъй елементарни, както изглеждат.
Разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение. Гледам числата и се чудя какво да ви напиша. Никакви числа, но в Северозападна България ситуацията с дифузното разпространение никак не е добре. То не, че София-град е цъфнала и вързала. Това, което излиза от компютрите, не ми рисува оптимистичен край на октомври и оптимистично начало на ноември.
Какво да се прави в тази обстановка? Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.
Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително)
Пак пиша.Пазете се, разхождате по улицата вашето тяло, което е изключително скъпа биологична собственост. Пазете си го, защото повредите в него трудно се поправят, ако може да се поправят изобщо. То ще ви трябва, за да поддържа пълноценния ви живот, когато тая пандемия свърши.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.