Проф. Витанов: Името ми бе използвано заради класация, с която нямам общо

Проф. Витанов: Името ми бе използвано заради класация, с която нямам общо

Не е нужно да увеличавам популярността си за сметка на други хора

Благодаря на вестник „Телеграф“ за възможността да споделя тези няколко мисли.

За научната общност в България е известно, че аз съм автор на книга за динамика на науката и изследователската продукция, публикувана в престижното научно издателство Springer. За широката общественост това може и да не е известно, но поради този ми опит съм добре запознат с това, как се правят класации в науката и как не бива да се правят.

За да не попада името ми в класации, които не са направени добре, и да се спекулира с това, че съм одобрил съответната класация, щом името ми е в нея, съм забранил изобщо името ми да бъде включвано в класации, както и съм забранил да бъда номиниран за наградата „Питагор“.

Известно ви е, че напоследък общественото внимание към мен нарасна покрай работата ми, свързана с борбата с COVID-19. В допълнение не желая, а няма и нужда да увеличавам популярността си за сметка на други хора.

В последните дни името ми бе използвано, за да бъде повишен интересът към една класация на учени. Докато обяснявах, че човекът от класацията не съм аз, върху мен се изля огромно количество помия, а „загрижени“ учени коментираха в пресата защо съм мълчал. Не не съм мълчал, не мълча и сега. Обстойно обяснявах, че не става дума за мен. Повишеният интерес към съответната класация бе публично консумиран и нямаше нито едно изявление от когото и да е, че използването на името ми е недопустимо. Аз не съм лицето от тази класация и не желая известността ми да се свързва с постиженията на това лице.

Японците казват, че пирон, който стърчи над другите, го набиват обратно. Затова смятам, че популярността ми трябва да намалее.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.