Проф. Валентин Казанджиев: Някои язовири са строени преди 50 години,  обемът им е затлачен

Проф. Валентин Казанджиев: Някои язовири са строени преди 50 години, обемът им е затлачен

Няма нищо необичайно в обилните валежи, на които станахме свидетели през последните дни. Спомнете си, че доскоро се оплаквахме от голямото засушаване в страната.

Що се отнася до това, че в отделни райони у нас, особено в Западна България, се получават такива колизии, говори за безотговорно поведение на всяко ниво и при всякакъв род управленски кадри в държавата. Ликвидирахме напояването, но за съжаление нищо не правим за отводняването на земеделските земи. Затова и стигаме до подобни ситуации. Освен това непрекъснато говорим публично за климатични аномалии и че все по-често ще се наблюдават такива явления. Става дума за продължителни засушавания, след които следват обилни валежи. Няма нищо необичайно в това и промените са факт през последните години. Всичко това касае и речните водосбори.

Друг голям проблем у нас, а и съвсем не е от днес, е неизяснената до момента собственост на различните по големина язовири. Много от тях са строени преди 50 години, като по-голямата част от техния полезен обем е затлачен. Те трябва да бъдат почиствани, обслужвани непрекъснато. Затова и приоритет №1 на държавата трябва да бъде вдигане на крака на земеделието, което дава бързо производство, ние насочваме вниманието си върху други неща.

Какво можем да направим, за да се предотврати занапред опасността от наводнения и преливане на реки и язовири? Има няколко важни неща. Най-напред трябва да се освободи този затлачен обем на язовирите със селскостопанска цел. Така ще могат да поемат по-голям обем вода. Те са в непосредствена близост до земеделски земи, до населени места и най-много страдат в подобни ситуации.

На второ място - да се поддържат на високо ниво както речните корита, така е водосборите. Да се изградят необходимите съоръжения, които да възпрепятстват т.нар. рязък оток. На трето място, но в никакъв случай не маловажно - да се изграждат дренажни съоръжения. Не бива да се строят канали, които да приемат минималните води, а канализацията, която се изгражда около населените места, да приема максималните води - три пъти повече от нормалното количество на водите. Какво се прави обаче в момента? За икономия на материал се поставят канализационни тръби с по-малък диаметър и по този начин те не могат да приемат отока, който се получава. Това са съвсем елементарни неща, но не се правят.

* Авторът е ръководител на секция „Агрометеорология“ в Националния институт по метеорология и хидрология

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.