0

Н а 83-годишна възраст в неделя вечер внезапно почина проф. Юлиан Вучков – емблематичен телевизионен коментатор и водещ, театрален и литературен критик, полемист и ерудит във всички области на обществения живот.

На 83-годишна възраст в неделя вечер внезапно почина проф. Юлиан Вучков – емблематичен телевизионен коментатор и водещ, театрален и литературен критик, полемист и ерудит във всички области на обществения живот.

Пръв тъжната вест съобщи в профила си във Фейсбук журналистът Мартин Карбовски. „Бог да те прости, професоре, за мен беше разкош да те познавам. Пиша тази жалейка със ясна цел – след като напоследък нашият екип се грижеше за професора..., днес ние се питаме дали ще има кой да организира изпращането му. Надяваме се да не останем сами в тая трудна задача. Просто защото не знаем какво да правим“, написа той.

Проф. Вучов е починал във Военно-медицинска академия. През деня се почувствал зле и негов близък повикал Бърза помощ. Лекарите установили, че е получил инфаркт и трябва веднага

да постъпи в болница, но той отказал

По-късно състоянието му се влошило и отново бил извикан медицински екип, за да го хоспитализира във ВМА, обаче на път за лечебното заведение той издъхнал.

Поклонението пред изтъкнатия публицист ще бъде на 26 септември. „В четвъртък от 12 часа в църквата „Свети Седмочисленици“ ще си вземем последно сбогом с нашия колега и приятел, с телевизионната легенда проф. Юлиан Вучков. Проф. Вучков ни напусна снощи, в деня и времето, когато трябваше да се излъчи неговото предаване на живо... Водещият на „Времена и нрави“ по телевизия „Евроком“ бе еталон за професионализъм през целия си съзнателен живот. Словесно острие и коректив на власт и общество, проф. Вучков не се примири с пошлостта и лъжата! Мир на праха му!“, написаха в сайта си от медията, където до последно Вучков се изявяваше. От последното му работно място „Евроком“ тв ще се погрижат и за изпращането на професора в последния му път.

Юлиан Вучков беше противоречива фигура в българския културен и политически живот от десетилетия. Като театрален критик и коментатор в култовото тв предаване „Всяка неделя“ по време на развития соц неговите мнения, изказвани от пиедестала на последна и най-авторитетна инстанция, бяха в състояние да решават съдби – на режисьори, на актьори, на спектакли. В годините след промените обаче Вучков постепенно се превърна в коректив на всяка власт и народен трибун, който по своя неподражаемо колоритен начин изричаше неудобните истини, до които всички повече или по-малко стигаха, но малцина си позволяваха дързостта да артикулират публично. Обикновените хора го обичаха, защото казваше на глас онова, което те не смееха.

Юлиан Вучков не беше семеен. Той срещна любовта на живота си Диана Душкова късно и, когато преди малко повече от 2 години тя неочаквано си отиде от този свят, професорът беше неутешим. Тази загуба вероятно е сломила сърцето му и е допринесла за внезапната му кончина. Макар и популярен, Вучков живееше самотно, а със своя полубрат – актьора от Народния театър Михаил Петров, не поддържаше връзка.

Юлиян Вучков е роден на 31 януари 1936 г. във Варна. Завършва театрознание във ВИТИЗ през 1958 г. Защитава докторска дисертация на тема „Българската драматургия (1878-1944)“ в Института за литература при Българската академия на науките. Дълго време погрешно наричан и самонаричащ се „професор“, тази титла стана неотделима от името му, но през октомври 2012 г. той

наистина получи званието почетен професор

на Университета по библиотекознание и информационни технологии, а през 2013 г. – и на Университета за национално и световно стопанство.

Изтъкнат есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, критик, доктор на науките, Вучков бе създател, коментатор и водещ на редица телевизионни предавания. Той бе един от най-ярките образи на екрана. Честа мишената на хумористичните рубрики на „Господари на ефира“, никой не може да отрече изключителните оригиналност и дар слово на професора, създател на редица крилати фрази в родния тв ефир като „Гледам и не вярвам на ушите си“...

Вучков работи дълги години в предаването „Всяка неделя“ на Канал 1, в „7 дни ТВ“, където създава рубриката „Храна за душата“, в Канал 2001, където прави първото си самостоятелно токшоу „Ум робува, ум царува“. По-късно нашумява с „Размисли и страсти“ по телевизия СКАТ, с „Времена и нрави“ по ТВ2. Когато през 2009 г. „Времена и нрави“ е свалено от ефир, предаването за кратко се мести в ББТ. Коментаторът участва и в сутрешния блок „Здравей България“ на Нова тв с 10-минутка на „моралния наблюдател“ един път седмично. От 2010 до 2012 г. предаването „Времена и нрави“ се възражда от „Канал 3“, а след двегодишно прекъсване през 2014 г. е намира новото си място в телевизия „Евроком“.

Юлиан Вучков има стотици публикации в пресата и над 20 издадени книги.