0

К оронавирусът COVID-19 няма да изчезне просто ей така, вероятно той ще продължи да циркулира, макар и през юни, обикновено да циркулират и други инфекции. Това заяви проф. Татяна Червенякова, изпълнителен  директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров"   в сутрешния блок на БНТ.

Коронавирусът COVID-19 няма да изчезне просто ей така, вероятно той ще продължи да циркулира, макар и през юни, обикновено да циркулират и други инфекции. Това заяви проф. Татяна Червенякова, изпълнителен  директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров"   в сутрешния блок на БНТ.

Специалистът коментира, че лечението се извършва с определена група антибиотици. По думите й е направено много за контролирането на заразата у нас, осигуряването на специализирани болнични легла за тежко болни и възможността за осигуряване на медицински грижи на всеки пациент.  Според нея извършеното за месец и половина в тази сфера е глътка въздух за здравната система.

"Тя успя да създаде такива отделения и на други нетипични места, не само в инфекциозните клиники и отделения, да се поемат в интензивните сектори част от пациентите. В България около 30% от инфектираните до този момент се нуждаят от хоспитализация, а 5 на сто приблизително достигат до клиниките по интензивно наблюдение и лечение", каза проф. Червенякова.

Тя заяви, че на 1 април централният корпус на Инфекциозна болница е отворил врати и уточни, че там има 70 легла, предвидени за пациенти с COVID-19. В момента в лечебното заведене има 10 болни, 10 са оздравелите. Контактните и съмнителните, които са минали през болницата, са не по-малко от 50.

„Имаме различни клинични форми, различни резултати от тестването със специфичния и високо чувствителния тест. Имаме пациенти, които са клинично доказани, че се касае за тази респираторна инфекция, но за които резултатите са отрицателни. Имаме появата на ИГГ антитела. При всички пациенти има различни нюанси в клиничната картина и това е огромен опит, който се трупа всеки ден и от всички специалисти”, заяви Татяна Червенякова.

Според нея вирусът е изненадал в някои позиции и клиницисти, и вирусолози, и имунолози.

Тя обясни, че това, което се прилага в момента като лечение, са определени групи антибиотици, ако е необходимо и два антибиотика, като добави, че противомаларийните средства също имат своето място в ограничаване и дори в профилактиката на инфекцията особено при по-възрастни пациенти.

Целият опит, споделен от Китай и от Европа, се прилага у нас, каза още проф. Червенякова. Акцентира се и на много моменти, които започват да играят в клиничната практика - това са високите дози витамин С, който трябва да се прилага венозно, нещо малко позабравено в годините, това са микроелементите  цинк, витамин Д, един универсален хормон, който се прилага от нашите лични лекари, от лекарите в стационарите и намира място в профилактиката от това заболяване. Всичко това стимулира имунната система, за която за съжаление в момента най-много се работи, но най-малко се знае за нея, коментира още проф. Татяна Червенякова.