Проф. Татяна Червенякова: 85% от случаите на COVID-19 са леки и среднотежки

Проф. Татяна Червенякова: 85% от случаите на COVID-19 са леки и среднотежки

В около 85% от случате на COVID-19 са леки и среднотежки и не се нуждаят от особено терапевтично поведение. Едва 15 на сто са тежките случаи, а в 5 на сто се стига до интензивно лечение и наблюдение с апаратна вентилация или не.

Това съобщи проф. Татяна Червенякова, директор на Инфекциозната болница в София пред BTV.

"Лекували сме 130 души с COVID-19 в Инфекциозна болница, от тях 40 бяха с положителни PCR тестове. Не всички са били положителни", каза тя.

Специалистът посочи, че диагнозата се поставя и на базата на епидемиологични данни, клинични симптоми и рентген. По думите й за два месеца и половина лекарите в България са натрупали много опит и могат отличат едно заболяване от инфекция на коронавируса.

Според нея има много разнопосочна информация по отношение на лекарствените препарати, прилагани към това заболяване, защото коронавирусът е нов.  

„Освен това във всяка страна има национални особености. Ние ползваме много и различни литературни източници, от където идват и разнопосочните мнения”, каза проф. Червенякова.  Прогнозата й е, че няма да последва голям пик на заболяването. Специалистът посочи, че България се е справила много добре, тъй като е ползвала южнокорейският опит -  социална изолация и тестване на много хора. 

"Сега е сезонът на някои респираторни заболявания, характерни за лятото. В някои случаи те са със симптоми като на COVID-19. Хората обаче не бива да изпадат в паника, а да потърсят лекарска помощ, ще им се направят всички необхоими изследвания", каза още проф. Червенякова.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.