Проф. Стоименова: Няма недостиг на фармацевти, аптеките са много

Проф. Стоименова: Няма недостиг на фармацевти, аптеките са много

Казва се, че има недостиг на фармацевти – не, няма недостиг на фармацевти - просто аптеките в България са много. Това заяви пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

„Ние сме втората или третата държава в Европейския съюз по брой аптеки на глава от населението. Но те са разпределени неравномерно. У нас няма критерии колко пациенти да обслужва една аптека, нито какво да е разстоянието между аптеките. Това би следвало да се случи с Националната аптечна карта. Това е смисълът - да направи картографиране на аптеките, но не само къде са, но и кои от тях са действащи“, заяви проф. Стоименова. По думите ѝ именно това ще се постигне с картата – ще се види кои аптеки действат, и кои са само на хартия и вече са затворени.

Както съобщихме вчера, парламентарната здравна комисия гласува създаването на Национална аптечна карта, която ще покаже наличностите, разпределението и нуждите на населението от аптеки по области.

Според проф. Асена Стоименова най-важното, което трябва да постигне Националната аптечна карта, е да се коригират недостатъците от сегашното законодателство. „Струпването на аптеки в големите градове се получава, защото отпускането на лекарства, фармацевтичните консултации и изобщо благородната мисия на фармацевта, така както се реализира в другите държави, у нас по ред причини са снижени до нивото на търговия“, заяви тя.  

По думите й, когато основният интерес е печалбата, е естествено аптеките да отиват в големите градове. „И това трябва да е целта на аптечната карта – да се разпределят равномерно аптеките, да се осигури качествена фармацевтична грижа и достъп до лекарства и до другите общини“, каза още проф. Стоименова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.