0

К азва се, че има недостиг на фармацевти – не, няма недостиг на фармацевти - просто аптеките в България са много. Това заяви пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

Казва се, че има недостиг на фармацевти – не, няма недостиг на фармацевти - просто аптеките в България са много. Това заяви пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

„Ние сме втората или третата държава в Европейския съюз по брой аптеки на глава от населението. Но те са разпределени неравномерно. У нас няма критерии колко пациенти да обслужва една аптека, нито какво да е разстоянието между аптеките. Това би следвало да се случи с Националната аптечна карта. Това е смисълът - да направи картографиране на аптеките, но не само къде са, но и кои от тях са действащи“, заяви проф. Стоименова. По думите ѝ именно това ще се постигне с картата – ще се види кои аптеки действат, и кои са само на хартия и вече са затворени.

Както съобщихме вчера, парламентарната здравна комисия гласува създаването на Национална аптечна карта, която ще покаже наличностите, разпределението и нуждите на населението от аптеки по области.

Според проф. Асена Стоименова най-важното, което трябва да постигне Националната аптечна карта, е да се коригират недостатъците от сегашното законодателство. „Струпването на аптеки в големите градове се получава, защото отпускането на лекарства, фармацевтичните консултации и изобщо благородната мисия на фармацевта, така както се реализира в другите държави, у нас по ред причини са снижени до нивото на търговия“, заяви тя.  

По думите й, когато основният интерес е печалбата, е естествено аптеките да отиват в големите градове. „И това трябва да е целта на аптечната карта – да се разпределят равномерно аптеките, да се осигури качествена фармацевтична грижа и достъп до лекарства и до другите общини“, каза още проф. Стоименова.