Проф. Руска Христова: Медузи докарват тежки алергии на очите

Проф. Руска Христова: Медузи докарват тежки алергии на очите

- Проф. Христова, какви опасности крие лятото за очите?

- На първо място е опасността от алергични заболявания на очите. Те са към все още цъфтящи растения и треви. Не по-малко опасни за отключване на алергии са водораслите в морето и на плажа. Ако по време на плуване медуза се залепи на лицето, се получават твърде неприятни състояния, които се лекуват медикаментозно.
Клиничната картина е зачервяване на очите и клепачите и силен сърбеж.

- Ако човек си носи борова вода или си купи капки от аптеката, може ли да се справи сам?

- Не. Тези състояния се лекуват от лекар специалист. Самолечението е изключено. Пациентът трябва да отиде веднага на офталмолог, който ще му предпиша възможно най-подходящите капки или мехлем за състоянието му към момента. За щастие има антиалергични медикаменти, които са много ефикасни и помагат в такива случаи. Типични за този период са ухапванията от комари и кърлежи.

- Нима комар и кърлеж може да окаже, макар и временно, поражение на очите?

- Да, може. При ужилване на дете от комар по лицето в областта на очите се получава силен оток със зачервяване и подуване на клепачите и дори залепването им. При възрастните хора зачервяването и хиперемията са локални, рядко засягат целия клепач.

Ако се установи забит кърлеж в клепача, пострадалите не бива да се опитват сами да го вадят. Добре е да отидат в очен кабинет, за да бъде той отстранен, а човекът изследван по-нататък за зарази, които се разнасят от тези членестоноги. Има още редица насекоми, които предизвикват подобни клинични картини.

- Как стои въпросът с конюнктивитите през лятото?

- Те са сравнително по-често срещани през лятото, делят се на вирусни и бактериални. За вирусните няма специфично лечение, но все пак могат да бъдат предписани капки и мехлеми. Клиничната картина е типична: пациентът се събужда сутрин и установява, че клепачите му са подути и залепнали. Това е типично за бактериалните конюнктивите, но важи и за вирусните.

Характерни за лятото са нараняванията на очите в резултат на ремонти. Средно годишно в Очната клиника на Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се лекуват около 1000. Една трета от тях търсят помощ заради различни наранявания на очите.

- Напоследък в оптичните магазини се правят очни прегледи, може ли пациентите да им се доверяват на сто процента, когато си правят очила, или трябва да посещават и очен лекар в болницата?

- Зависи дали това е лекар с придобита специалност и дали има достатъчно апаратура за извършване на един пълен преглед, еквивалентен на този в специализиран кабинет в доболничната помощ. Оптиките не са медицински структури, изискванията за обема на медицински дейности и оборудване с апаратура е въпрос на приоритет на управителя на оптиката.

- Препоръчайте рецепта за всекидневна профилактика, която работещите с компютри е добре да спазват?

- Рецептата е: на всеки 50 минути работа с компютър – 10 минути почивка и монитора да е на или под нивото на очите. Когато той е по-нагоре или по-надолу, може да се развие т.нар. сух синдром. Очите изсъхват поради липсата на често мигане и това може да доведе много сериозни симптоми след себе си. Затова се препоръчва работата с компютър да бъде с прекъсване, с почивка, мониторът да е поставен на нивото на очите или под нивото на очите. Понякога се налага допълнително да бъдат поставени изкуствени сълзи след работа. Може и по време на работа. Има различни видове сълзи в нашите аптеки вече, така че те трябва да бъдат един постоянен спътник на всеки, който работи с компютър. Затова е добре да бъдат извършвани профилактични прегледи, да бъде изследвано не само зрението – вътреочното налягане, изследване на сълзите, които се отделят – дали са в достатъчно количество и евентуално да се започне заместителното лечение с изкуствените сълзи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.