Проф. Радостина Александрова: Ракът на гърдата е по-често срещан при жени с късна бременност или не са раждали

Проф. Радостина Александрова: Ракът на гърдата е по-често срещан при жени с късна бременност или не са раждали

У нас годишно се регистрират около 4000 нови случая

* Ракът възниква, когато клетки в определена тъкан или орган започват да се делят неконтролирано, обяснява експертът от БАН

- Проф. Александрова, октомври е посветен на борба с рака на гърдата. Колко жени се диагностицират годишно?

- През 2020 г. в света са диагностицирани 19.3 милиона нови случая на онкологични заболявания. Сред тях с най-висока честота е ракът на гърдата/ ракът на млечната жлеза (РМЖ) – 2.26 милиона, следван от този на белия дроб (2.21 милиона). Регистрирани са 10 милиона смъртни случая, водеща причина е ракът на белия дроб- 1.8 милиона. В тази тъжна класация ракът на гърдата се нарежда на пето място (685 000 случая). В България годишно се регистрират около 4000 нови случаи на РМЖ.

- Много жени приемат тази диагноза като присъда, какво трябва да се направи профилактично?

- Редовните профилактични прегледи спасяват живот! Те трябва да започнат в млада възраст, лекар специалист ще насочи жените към подходящ метод за изследване и интервал на проследяване. Колкото по-рано се открие това заболяване, толкова по-голям е шансът за успешното му овладяване.

- Има ли научен отговор коя е причината за появата на различни видове рак?

- Ракът възниква, когато клетки в определена тъкан или орган започват да се делят неконтролирано, без да се съобразяват с нуждите и законите на организма. Растейки, те притискат и нахлуват в съседни тъкани и органи, разпространяват се в други части на тялото, нарушават нормалното функциониране на целия организъм. Две групи гени играят ключова роля – т.нар. потенциални онкогени и тумор супресорните гени. Първите можем да сравним с педала на газта на колата – те карат клетките да се делят още и още, въпреки че това не е необходимо и дори е опасно. Тумор супресорните гени са спирачките, те са гласът на разума. Проблемите настъпват, когато онкогените са прекалено активни, а тумор супресорните гени са дефектни. Как, кога и защо се случва това, не винаги е напълно ясно.

- Кои са рисковите фактори?

- Ракът на гърдата се среща по-често при жени, които не са раждали или първата бременност е настъпила в по-късна възраст. Честотата на раковите заболявания, включително на РМЖ, нараства с напредването на възрастта. Това се дължи на натрупването на мутации с годините, както и на остаряването на имунната система. Наднорменото тегло, намалената физическа активност, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол са също рискови фактори. РМЖ често е хормонално зависим, т.е. женските полови хормони (естроген и прогестрон) благоприятстват развитието му. Публикация от 2021 г. показа, че оралните контрацептиви не увеличават риска от РМЖ. В определени случаи обаче, например използването им преди първата напълно износена бременност или за период по-дълг от 5 години, може да повлияе върху развитието му.

 - Има ли наистина генетична предразположеност?

- Идентифицирани са гени, за които знаем, че ако „излязат от строя“ и не могат да си вършат пълноценно работата, това ще увеличи риска от развитие на ракови заболявания. Мутациите в тях може да са наследствени. Най-известните при рака на гърдата са гените BRCA-1 и BRCA-2. Мутации в тези гени се свързват и с други злокачествени новообразувания – на яйчника, на простатата. Тези гени нашумяха покрай решението на Анджелина Джоли да се подложи на профилактична мастектомия поради това, че е носителка на мутация в единия от тях. Рискът от РМЖ при жените се покачва два пъти, ако майката или сестрата са били с такова заболяване. Нарастването е до 6 пъти, ако диагнозата им е била поставена в млада възраст – под 40 години. Освен гените BRCA-1 и BRCA-2 има и други генетични фактори, които са в процес на активно изучаване. Това ще помогне за разработване на ефективни профилактични, диагностични и лечебни подходи.

- Защо лечението на рака е толкова трудно?

- За разлика от бактериите и вирусите, които са чужди за организма ни агенти, раковите клетки са наши собствени клетки, макар и модифицирани – затова трудно се разпознават и атакуват от имунната ни система. В допълнение туморите потискат имунния отговор срещу тях и умело бягат от него. Раковите клетки имат висока склонност към мутации – изменят се и се адаптират към условията на средата, включително към прилаганата терапия.

Ето защо лечението на раковите заболявания, включително РМЖ, е комплексно – хирургично отстраняване на тумора, медикаменти, лъчение. Лекарствената терапия е комбинирана и включва лекарства и подходи с различен механизъм на действие. Идеята е, че ако в тумора има клетки, които са в състояние да избегнат хватката на едното лекарство, другото ще ги атакува. Голям успех е въвеждането на т.нар. прицелна терапия – агенти, които разпознават определени ракови клетки по техни отличителни характеристики. Тя намира място и в лечението на РМЖ.

Ракът на гърдата е едно от най-добре проучените онкологични заболявания, характеризирани са различни негови форми, разполагаме с богат арсенал специфични лекарствени молекули, които помагат при отделни групи пациенти. Много жени преминават успешно през това изпитание и продължават да водят пълноценен живот, да обичат и да бъдат обичани, да се грижат за близките си, да работят, да мечтаят и да сбъдват мечтите си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.