Проф. Радостина Александрова пред

Проф. Радостина Александрова пред "МОНИТОР": Мю може да е най-приспособеният за „бягство“ от имунната ни система

Да се използва моделът на „швейцарското сирене“ в училище

* През лятото изненадаха случаите на респираторно-синцитиален вирус при децата

* Анализ показва четири пъти по-ниска смъртност на места, където активно се носят маски, казва в интервю вирусологът от БАН

- Проф. Александрова, с какво вариантите Мю и Ламбда са по-различни от Делта и защо предизвикат интереса на учените?

- И двата варианта са обявени от СЗО за варианти, които „предизвикват интерес“ и се намират под непрекъснато наблюдение. Причината е, че притежават мутации, които биха могли да им помогнат да се разпространяват по-успешно и/или да бягат от имунния отговор, изграден срещу предишни варианти или чрез ваксина. Вариантът Ламбда (С.37) е идентифициран през август 2020 г. в Перу. Привлича вниманието на учените обаче при разпространението си в Чили, защото 60% от населението там е напълно ваксинирано с една от китайската ваксина- CoronaVac (съдържа инактивиран цял вирус). Има данни, че защитата, осигурена от две дози CoronaVac е 56.5%, а от една доза – само 3%. Вариантът Ламбда е доказан в повече от 30 държави.

Вариантът Мю (В.1.621) е открит в Колумбия през януари 2021 г. и по време на последната вълна в страната, продължила от март до август, успява на измести (през месец май) варианта Гама (Р.1.), който е доминирал в началото. Към момента Мю е достигнал но поне 40 страни. На него се дължат по-малко 0.1% от случаите в световен мащаб, докато Делта вариантът е причина за 88%. Предварителни данни показват, че вариантът Мю може да се окаже най-добре приспособеният към бягство от имунната ни система вариант на вируса, изпреварвайки доскорошния първенец в това отношение – вариантът Бета (В.1.351). Към момента няма информация за тежестта на клиничната картина, предизвикана от тези варианти. Не е задължително те да преминат в категорията на т.нар. „варианти, предизвикващи тревога“.

- В момента обаче е доста притеснително тежкото протичане на ковида при децата. Няколко деца починаха, а учебната година започна присъствено. Ще се усложни ли още повече обстановката?

- Инфекцията със SARS-CoV-2 при деца обикновено е безсимптомна или протича леко, с ниски нива на хоспитализация (<2%) и смърт (<0,03%).

В условията на доминиращия Делта вариант случаите на COVID-19 при децата рязко се увеличиха, пример за което е случващото се в САЩ. По данни на Американската академия по педиатрия към 09.09.2021 г. общият брой на децата дали положителен тест за SARS-CoV-2 от началото на пандемията е близо 5,3 милиона. 500 000 са регистрирани за последните 2 седмици преди тази дата. От началото на пандемията децата представляват 15,5% от случаи на COVID-19 в страната. Процентът започва да нараства в края на месец юли и достига 28,9% в първата седмица на септември 2021 г. (да не забравяме, че немалка част от възрастните са ваксинирани). Инфекцията с вируса при тях продължава да протича леко – по информация на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) процентът на тежките случаи при деца (0-17 г.) не се е променил за последната една година. Поради по-лесното предаване на Делта варианта от човек на човек нараства броят на заразените подрастващи и в резултат иначе редките събития на тежко протичане (нужда от лечение в интензивно отделение) се превръщат в стойности, на които преди не сме били свидетели. Някои лекари не изключват възможността Делта вариантът да се свързва с увеличен риск от тежко боледуване, но за момента такава потвърдена информация няма. Япония също съобщи за нарастване на инфекциите със SARS-CoV-2 сред децата. За кратък период от време случаите в Токио се увеличиха пет пъти. От друга страна, най-големият брой заразени в страната на изгряващото слънце е в групата на 20-40 годишните, тъй като възрастните са ваксинирани. Хората на 30-40 години са родители на малки деца, заразявайки се, те пренасят инфекцията и у дома.

В процес на активно изучаване е продължителният COVID-19 при децата. Изследователите обаче предупреждават, че това може да се окаже не толкова лесно. Сред най-често съобщаваните симптоми са главоболие, умора, нарушение на съня, проблеми с концентрацията, болки в коремната област, в мускулите или ставите, загуба на апетит и тегло и др., които в повечето изследвания са в рамките на до 12 седмици. Не винаги е възможно те да бъдат разграничени от проявленията, произтичащи от самата пандемия (затваряне на училищата, лишаване от среща с приятели или невъзможност да спортуване и други дейности), притеснения за здравето на любими хора, загуба на близки. Мултисистемният възпалителен синдром при децата също не излиза от фокуса на внимание на специалистите. При него възпалителният процес може да обхване различни органи и тъкани, включително сърцето, белите дробове, бъбреците, мозъка, кожата, очите, храносмилателната система. Развива се в малка част (<0,1%) от децата от 2 до 6 седмици след заразяването със SARS-CoV-2. В повечето случаи медицинските грижи водят до възстановяване, но при някои от засегнатите деца може да е животозастрашаващо състояние.

- Есенно-зимният период обаче идва и с респираторни вируси, ще има ли бум на болни деца и как родителите да разграничат ковид от настинка и други вируси?

- Един и същи вирус може да предизвика различни клинични прояви, а инфекцията с различни вируси може да протече със сходна симптоматика. Родителите е най-добре да се консултират с лекар и да не допускат детето да предаде заразата по-нататък. През миналия есенно-зимен сезон случаите на грип и други респираторни заболявания, включително инфекциите с респираторно-синцитиалния вирус (РСВ), бяха силно ограничени поради прилаганите противоепидемични мерки. Това, което направи впечатление на лекарите педиатри в САЩ през лятото, беше не само увеличението на положителни за SARS-CoV-2 тестове при деца, но и нарасналият брой случаи на инфекция с РСВ при тях. РСВ следва същия сезонен ход на разпространение като грипа и появата му сега в известен смисъл беше неочаквана.

РСВ причинява инфекция на дихателната система най-често при деца под 2-3 годишна възраст. При някои от тях (2-3% от случаите), особено недоносени бебета, кърмачета и деца, които имат съпътстващо белодробно или сърдечно заболяване или проблеми с имунната система, РСВ засяга долните дихателни пътища (причинявайки бронхиолити или пневмония) и предизвиква дихателна недостатъчност, изискваща лечение в болнично заведение. При по-големите деца и възрастните обикновено протича като настинка. Все още не е ясно кои са причините за „възхода“ му в тази част на годината, а не през зимата, когато е пикът на разпространението му. Възможни са различни обяснения, сред които фактът, че след продължителен период на ограничения хората са свалили маските и са възстановили контактите помежду си, а междувременно са се „натрупали“ чувствителни към РСВ деца, които още не са се срещали с него. Според някои изследвания, коронавирусите, които причиняват настинки при човека (и които познаваме от преди пандемията) са склонни да предизвикват съвместни инфекция с РСВ. Дали скокът в разпространението на РСВ е свързан с нарастването на случаите на COVID-19 поради варианта Делта и какъв е цялостният „прочит“ на тези събития, е още рано да се каже.

От значение е и начинът, по който се предава РСВ - чрез дихателни капчици, подобно на SARS-CoV-2, но той може да запази инфекциозността си и върху повърхности и предмети (плотове, дръжки, дори дрехи) с часове. Илюстрация за това колко лесно се разпространява Делта вариантът дава доклад на CDC. Историята се разиграва в класна стая в училище в Марин каунти край Сан Франциско. Източникът на инфекцията е неваксиниран учител, който е бил със симптоми и е махал от време на време маската си, за да може децата (ученици под 12 години) да го чуват по-добре. Заразени са 100% и 80% от седящите на първите два реда, а от тези на последния (четвъртия) ред – 25%. Инфекцията достига до ученици от съседния клас, както и до роднини на децата – общо 36 човека. Друг нашумял пример е Тексас, където за няколко седмици случаите при ученици достигнаха 50 000, а щатът се нареди на първо място в тъжната статистика за детска смъртност поради COVID-19 (59 случая към 03.09.2021). В същото време от Великобритания, където също доминира вариантът Делта, а напълно ваксинирани са 64% от населението, не идват тревожни сигнали. За сравнение, в Тексас процентът на напълно ваксинираните е малко над 48%. Доклад на CDC заключи, че посещенията на спешно отделение и приемът на деца в болница поради COVID-19 през месец август 2021 г. са били съответно 3,4 и 3,7 пъти по-високи в щатите с по-нисък дял ваксинирани в сравнение с тези с по-широк ваксинационен обхват.

- Кои деца са най-застрашени от по-тежко протичане на COVID-19?

По информация от CDC такива са децата със затлъстяване, компрометирана имунна система, вродени сърдечни заболявания, генетични, неврологични или метаболитни нарушения, диабет, астма, хронични белодробни заболявания. Уязвими са и малките деца на възраст под една година. На 20 септември пък от Pfizer съобщиха първите резултати от проучване върху ваксина срещу COVID-19 при деца от 5 до 11 години – заключението на специалистите е, че тя е безопасна, добре поносима и предизвиква стабилни нива на неутрализиращи вируса антитела. От Компанията планират да представят тези данни на регулаторните агенции по света, включително Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), във възможно най-кратки срокове. Ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna към момента са разрешени при хора на и над 12 години.

- Има ли все пак полза от носенето на маски, отново се разгоря дискусия напоследък?

- Краткият отговор е да и се отнася дори за най-обикновените маски (които, разбира се, трябва да бъдат правилно използвани). Той идва от публикации в сериозни научни издания, сред които „Nature“ (06.10.2020), „Proceedings of the American Academy of Sciences“ (26.01.2021) и „Science“ (25.06.2021) и др. Наличните доказателства разкриват, че маските намаляват предаването на вируса (да напомним, че той се разпространява чрез т.нар. дихателни частици и/или по-малките от тях аерозоли) както в лабораторни условия, така и в реалния живот. Анализ на данни от 2020 година например показва, че седмичното увеличение на смъртността на глава от населението е била четири пъти по-ниско на места, където маските са били активно използвани, в сравнение с други региони. В допълнение, маската насърчава хората да се придържат по-стриктно и към останалите мерки, например тези за спазване на физическа дистанция.
- Трябва ли според вас децата и учителите да се тестват непрекъснато, както е в някои други страни?

- Тестването със сигурност е много полезна стъпка. Разработени са тестове, при които се използва слюнка или гаргара и това облекчава използването им, особено при деца. Самостоятелно приложена обаче, нито една от познатите ни мерки не може да осигури достатъчно надеждна защита. Затова съветът на експертите е да се прилага моделът на швейцарското сирене – комплекс от мерки, които взаимно се допълват, за да попречат на вируса да се разпространи. Той включва не само тестове, но и носене на маски, дезинфекция, физическа дистанция, добра вентилация в стаята и, разбира се, ваксини.


Визитка:

Проф. Радостина Александрова е завършила с отличие Биологическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”

Притежава магистърска и докторска степен по Вирусология и е професор по “Морфология” в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при  БАН

 Хоноруван преподавател е в БФ на СУ (от 1998 г. към Лаборатория ”Вирусология”, 2007 – 2014 г. - към катедра „Генетика”; от 2016 г. – към катедра «Биохимия») и Медицинския факултет (2011-2014 г.) на СУ «Св. Кл. Охридски», както и към Училището за докторанти на БАН (от 2012 г.)

 Автор и съавтор на повече 180 научни статии в национални и международни списания и сборници от конгреси и конференции, на повече от 500 участия в научни форуми, 4 глави от книги

 Член на редакционните колегии на няколко български и международни научни списания

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.