Проф. Радостина Александрова: Новите грипни вируси идват най-вече от Югоизточна Азия

Проф. Радостина Александрова: Новите грипни вируси идват най-вече от Югоизточна Азия

  • Водните птици - основен резервоар на тип А, но могат да заразяват хора, домашни птици, свине, коне и други бозайници
  • Тип В не са добре проучени, но знаем, че понякога инфектират тюлени
  • В южното полукълбо нямаше грип два сезона

- Проф. Александрова, на фона на поредната ковид вълна може ли и тази зима да се разминем без грип?

- В южното полукълбо (където грипният сезон е от май до октомври) бяха пропуснати два грипни сезона – през 2020 и 2021 г., а в северното – този през 2020/2021 г. Това не означава, че грипният вирус е изчезнал. За ограничаването му допринесоха различни фактори, сред които противоепидемичните мерки, наложени заради SARS-CoV-2. Грипът би могъл да се върне във всеки един момент, включително и сега.

- Какво представляват означенията на грипните щамове?

- Подобно на коронавирусите, грипните вируси също притежават външна обвивка, пронизана от „шипчета“, които излизат на повърхността й. Те са два вида – хемаглутинин (Н, играе важна роля при прикрепването и проникването на вируса в клетката) и невраминидаза (N, необходима за излизането на новообразуваните вируси от инфектираната клетка). Имунната ни система ги разпознава и в отговор на инфекцията образува специфични антитела, които неутрализират вируса. Грипният вирус на свой ред се опитва да избегне хватката на имунния ни отговор, като натрупва промени именно в тези две молекули. Всеки грипен вирус има своя HN формула, в която цифрата след буквата показва вида на съответната молекула. При човека се срещат три подтипа N и два подтипа Н в три комбинации – A(H1N1), A(H2N2) и A(H3N2). При естествена инфекция или ваксинация ние придобиваме имунитет само срещу конкретните H и M молекули.

- Има ли вече прогнози кога може да е следващата пандемия и кои вируси са опасни, към кои има отправен поглед от научната общност?

- Специален интерес представляват птичите грипни вируси - техен резервоар в природата са мигриращите диви птици (патици), при които инфекцията протича най-често безсимптомно. Някои от тях (например такива, които съдържат повърхностните хемаглутининови молекули Н5, Н7 и др.) понякога успяват да прескочат междувидовата бариера и да отидат при хората, причинявайки тежки заболявания с много висока смъртност (над 50%). За щастие тези вируси трудно се предават от човек на човек. Заразяването на хората става при директен контакт с болни птици. Не бива да забравяме обаче, че те продължават да се изменят и съществува риск да придобият гени от други животински грипни вируси, което да улесни разпространението им сред нас.

- Кои животни обаче най-често са резервоар на грипните вируси и по какъв начин после се разпространяват сред хората?

- Основен резервоар на грипните вируси от тип А са водните птици, но те могат да заразяват хора, домашни птици, свине, коне и други бозайници. При грипните вируси тип В природните резервоари не са добре проучени, но знаем, че понякога инфектират тюлени.

- А кои страни са първенци по грипни вируси?

- Най-често новите грипни вируси възникват в Югоизточна Азия поради голямата гъстота на населението и преобладаване на млади хора, чийто имунитет все още не е напълно изграден.

- Как се определят самите щамове за съответната зима, които са потенциално опасни за зараза, как възникват?

- Към СЗО е създадена мрежа за надзор, която функционира от средата на 20-и век. В нея влизат повече от 144 национални грипни центъра в над 114 държави, които провеждат целогодишно наблюдение върху разпространението на грипните вируси и подават информация към 6 центъра: Атланта, Джорджия, САЩ, Мемфис, Тенеси, САЩ, Лондон, Великобритания, Мелбърн, Австралия, Токио, Япония, и Пекин, Китай. Два пъти годишно Световната здравна организация разглежда подадените данни и въз основа на анализа изготвя препоръки за състава на противогрипните ваксини. Тези срещи се провеждат през февруари за избор на предстоящата сезонна грипна ваксина в северното полукълбо и през септември за ваксината в южното полукълбо.

- Може ли да има трайна ваксина, а не само такива, които се актуализират всяка година?

- „Успехът“ на грипните вируси се дължи на способността им да се променят. Смята се, че склонността им към мутации е 2-5 пъти по-висока от тази на SARS-CoV-2. Това налага ежегодното актуализиране на ваксините, за да може те да ни осигурят защита срещу актуалните към момента щамове. Грипните вируси тип В са много по-стабилни от тип А. В ход е Глобална стратегия на СЗО за борба с грипа за 2019-2030 г. Целта е подобряване на мерките за справяне със сезонния грип и подготовка за следваща грипна пандемия. Стремежът на учените е създаването на универсални противогрипни ваксини, насочени към общи и консервативни за грипните вируси структури. За облекчаване на удара на евентуална пандемия от птичи грип се разработва т.нар. разделна стратегия – хората да бъдат ваксинирани с препандемична ваксина, съдържаща например Н5 или Н7 (характерни за патогенните птичи вируси), а след това с ваксина срещу конкретния вирус, предизвикал пандемията.

- Как възниква нов вирус и как се разпространява?

- Подобно на коронавирусите геномът на грипните вируси е РНК молекула – тези вируси са изключително изменчиви. Когато вирусът се размножава в своя гостоприемник, той произвежда милиарди свои копия, за които трябва да осигури геномна РНК молекула, аналогична на родителската. При синтезирането на някои от тях настъпват грешки, а в човешките и животинските клетки няма системи, които да ги разпознават и поправят. Коронавирусите са единствените РНК вируси, които си носят своя собствена репарираща система, което частично може да обясни по-бавния им темп на мутиране в сравнение с грипните вируси и ХИВ. Освен тези обичайни мутации в грипните вируси може да настъпят и доста по-сериозни генетични реорганизация. Това е така, защото геномът им не е цяла молекула, както е при SARS-CоV-2, а е сегментирана – съдържа 8 фрагмента. И, ако клетката е заразена с два различни грипни вируса, при получаването на поколението може да се образуват нови вируси, комбиниращи РНК сегменти и от двата родителски вируса. Важна роля играе свинята, тъй като тя е чувствителна не само към свински вируси, но и към човешки и птичи. Предполага се, че вирусът, свързан с най-опустошителната грипна пандемия – тази през 1918-1920 г., е следствие от обмяна на гени между човешки и свински вируси. Вирусът, отговорен за пандемията от свински грип през 2009 г., съдържа комбинация от гени на свински, човешки и птичи грипни вируси.

Това, че грипът „се скри“ след въвеждането на противоепидемичните мерки срещу пандемията COVID-19, от една страна, е безспорно добра новина, защото натискът на два сериозни играчи, каквито са грипният вирус и SARS-CoV-2 върху здравната система, би бил наистина много сериозен. Грипният вирус обаче със сигурност не е изчезнал. И единият от въпросите, които учените си задават, е дали ограниченото му разпространение сред хората не се компенсира от по-сериозна циркулация сред животните. И каква изненада би могло да ни донесе това.


Визитка:

Завършила е с отличие Биологическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”

Притежава магистърска и докторска степен по вирусология и е професор по морфология в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при  БАН

Хоноруван преподавател е в БФ на СУ (от 1998 г. към лаборатория ”Вирусология”, 2007 – 2014 г. - към катедра „Генетика”; от 2016 г. – към катедра „Биохимия“) и Медицинския факултет (2011-2014 г.) на СУ „Св. Кл. Охридски“, както и към Училището за докторанти на БАН (от 2012 г.)

Автор и съавтор на повече 180 научни статии в национални и международни списания и сборници от конгреси и конференции, на повече от 500 участия в научни форуми, 4 глави от книги

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.