Проф. Овчаров поздрави пловдивските археолози: Браво, колеги!
3

Проф. Овчаров поздрави пловдивските археолози: Браво, колеги!

Дадохте на България още един велик паметник, казва известният историк

„България има още един исторически паметник със световно значение. Голямата базилика в Пловдив е една от най-значителните находки на българската археология. С мащабите си и невероятните мозайки (слава Богу, съхранени много добре!) тя е сред най-важните паметници от епохата на късната Римска империя. А нейното разкриване и консервация дължим на археолозите и реставраторите, положили неимоверен труд да съхранят изтръгнатото от земята“, коментира проф. Николай Овчаров след онлайн откриването на Епископската базилика на Филипопол днес.

„Нищо в нашата работа не става без финансиране. Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки през 80-те години на XX век, когато се строи подлезът на централната поща в Пловдив. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта до пълното му разкриване през 2017 г. За съжаление през това време се стигна до пълно занемаряване, заплашващо откритите великолепни мозайки да бъдат загубени. Така се стигна до последните 5 години, когато с над 16 милиона лева финансиране от фондация „Америка за България“ и от община Пловдив бе направена цялостна реставрация и консервация на находките, построена е покриващата сграда и е облагородено площадното пространство. Разбира се, с пълната подкрепа на държавата, която стоеше изцяло зад това велико начинание“, припомня Овчаров.

По думите му, разкриването и експонирането на Голямата базилика е пример как трябва да се работи за опазване на археологическите паметници у нас. Формулата на пръв поглед е проста, но не е толкова лесно постижима. Тя е: тясно сътрудничество между професионалисти (археолози, реставратори и т. н.), държава, общински власти и неправителствени организации. Само тогава прекрасните творения, запазени на много места по нашите древни земи, могат да бъдат разкрити, съхранени и превърнати в обекти на културно-историческия туризъм. „Нали искаме да сме като Гърция и Италия!Така че, още веднъж: Браво, колеги!“, завършва Овчаров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.