0

-   Проф. Александров, въпреки изолацията хората напазаруваха, сготвиха за Великденските празници, храна остана. Годна ли е тя все още за консумация?

- Обикновено токсичните неблагополучия се увеличават след Великден. Най-опасни са яйцата. В хладилника, температурата е 4-5 градуса обикновено.

-   Проф. Александров, въпреки изолацията хората напазаруваха, сготвиха за Великденските празници, храна остана. Годна ли е тя все още за консумация?

- Обикновено токсичните неблагополучия се увеличават след Великден. Най-опасни са яйцата. В хладилника, температурата е 4-5 градуса обикновено.

-  Прибираме в него счупените, там обаче те се инфектират от микроорганизми, които има в другите храни, макар и на хладно. Към 4-5-я ден се създават бактериални процеси, резултатът са стомашно-чревни инфекции. Това важи и за яйцата, които привидно са здрави, но на практика са леко пукнати.

-   Нима дори в хладилника има болестотворни микроби?

-   Да, процесите там се забавят, но не спират. Това важи за всички продукти. Хладилниците ни са пълни с всякакви микроорганизми. Ако например, там сте оставили истинско кисело мляко и в близост прясно, след около седмица прясното ще се е подквасило от  намиращите се в близост laktus bacillus bulgaricus.  Затова, ако са ни останали яйца от Великден, колкото и да ни се струват здрави и годни, към 4-5-я ден трябва да ги изхвърлим.

-   Какви инфекции можем да прихванем от тях?

-  Различни, но най-често стафилококови, но е възможна и салмонела.  Важно е да се знае, че доста хора имат непоносимост, в една или друга степен, към жълтъка. Затова и към средата на първата седмица след Великден започват масовите оплаквания от „тежест под лъжичката”. На практика при тях са започнали проблеми в жлъчния мехур – страдат от камъни, от пясък. По статистичесски данни такова страдание има всяка трета жена.  Това е и времето, когато в извънизвънредно положение се извършват най-много операции на този орган. Дори човек да е здрав, не бива да прекалява с яйцата, да не изяжда по 4-5 на ден само, за да не ги изхвърли. Просто, ние, хората, не можем да понасяме такова количество жълтък. Традиционен начин за изкарване на жлъчен сок е т. нар. Бойденова закуска.

-        Какво представлява тя?

-        Консумира се един жълтък или шоколад, за да се отдели жлъчен сок.

-        Колко жълтъка могат да се консумират дневно без да се увреди здравето?

-        Не повече от два – три за младите и здрави хора, за възрастните не повече от един. Тези, които имат непоносимост към него въобще да не го консумират.  Важно е да се знае още, че не бива да се прекалява и с останалите купешки козунаци. В тях има немалко консерванти и оцветители, които причиняват дисбиоза. Това е нарушаване на  баланса на полезните микроорганизми в нашето тяло, тъй като по същество, в него се вкарват химически вещества.  Тя е в основата на увеличаването на вирусните заболявания, тъй като имунитетът трудно се справя. Затова, винаги, когато е възможно трябва да избягваме т. нар. индустриални храни още повече, когато можем да си приготвим същото, но домашно и качествено. За да води човек здравословен начин на живот, трябва да консумира по възможност прясно произведени фермерски продукти, в които няма консерванти. Чрез тях може да се възстанови равновесието на полезните микроорганизми. В дебелото черво от тях се съдъжат около 2,5 кг. Опасност след Великден е останалото агнешко месо.

-        Дори, ако то е изпечено добре и се съхранява в хладилника?

-        Да, дори да е в хладилника. Ако остане от агнешкото, то трябва да се сложи в камерата за дълбоко замразяване. Когато го размразим,  не бива да го ядем веднага, а да го сготвим повторно.

-        Защо да го готвим повторно, та нали веднъж вече е било изпечено?

-        Трябва да се сготви повторно със зеленчуци, с картофи, въобще по избор на домакинята. Важното е да премине повторна термична обработка, защото при престояването в хладилника, както и при яйцата, то е поело микрооганизми от другите съхранявани там продукти. Меса повече от 3-4 дни, особено агнешкото, което е мазно и това го прави по-податливо на разваляне за разлика от свинското или говеждото месо, не бива да се ядат без вторично готвене.

-        Във времето на извънредно положение доста хора се запасяват с алохол, а и от празниците има още доста неизпити бутилки. Доколко той помага срещу депресиите, може ли да изиграе лош номер и да ги задълбочи?

-        Алкохолът в никакъв случай не може да бъде помощник срещу депресиите. Напротив, той може да влоши някои състояния. Човекът е социално същество. Физическата изолация ражда социална изолация, която пък води до едни или други психични състояния. Едни индивиди се затварят в себе си, други  стават агресивни. Алкохолът само ги засилва, той дава лъжливо освобождаващо състояние само първоначално. После се разгражда в стомаха и червата, и се усвоява в черния дроб. Така, той не само наврежда на психиката, но и не дезинфектира организма от COVID-19, както твърдят някои. С него могат да се дезинфектират повърхности и човешките ръце, но не и човешкото тяло вътрешно. Ето защо, алкохолът само вреди на човека.

Важно е не само да не пием, но и да не се запасяване с  храна. Тя не е свършила, магазините са пълни. Важно е да купуваме толкова, колкото смятаме, че може да ни стигне до следващото планирано пазаруване, за да не застоява. Не е необходимо за трупаве консервирани неща за сметка на витамините. Добре е да хапване всеки ден пресни плодове и зеленчуци, защото именно чрез витамините те повишават имунната защита и дават добър отговор на инфекциите. Независимо, че сме в изолация, добре е да излизаме на бакона или в градината, ако имаме такава, за да поемаме и небоходимото количество витамин D от слънцето. Той е най-големият спасител на човешкия организъм, защото увеличава имунната защита, меланина, подпомагащ нашия сън, жизнено важен е за производството на енергия у човека.

Препоръчвам да се увеличи и консумацията на ферментирали продукти.

-        Защо точно на ферментирали продукти?

-        Те са спасявали нас, българите,  през вековете. Най-добър вариант е истинското кисело мляко със своя така полезен за здравето laktus bacilus bulgaricus.