Проф. Никола Александров:  Българинът е критичен към качеството на храните, дори повече от необходимото

Проф. Никола Александров: Българинът е критичен към качеството на храните, дори повече от необходимото

При случая в Кардам трябва да се види дали децата са консумирали някакви билки

Внимавайте най-вече с каймата от магазина, съветва токсикологът в интервю за "Монитор"

- Проф. Александров, какво може да предизвика такова тежко натравяне от храна, че дете да почине, а други две да са с опасност за живота? Смята се, че причината е интоксикация или остра хранителна инфекция.

- За съжаление, информацията, с която разполагаме до момента, е много оскъдна. Не се съобщава дали децата са имали диария, повишена температура. Това са два важни симптома, които говорят в полза на протичането на определен процес. При наличие на температура и диария по-скоро трябва да се мисли за инфекция. Той може да касае проникването на микроорганизми в храната. Само че инфекциозният процес би довел до това всички хора, консумирали тази храна в семейството да имат едни и същи симптоми. А засега само трима са имали подобни прояви.
- Според информацията първо дядото в семейството се е почувствал зле, а след това и децата.
- Това означава четирима души от девет. Останалите не са имали никакви симптоми. Това малко говори да са натровени от една и съща храна. Втората възможност остава интоксикация. Само че не сме наясно дали децата са излизали навън и не са консумирали някакви билки или нещо друго, което може да доведе до това натравяне. Тепърва ще се установяват причините. Така че от една страна може да е инфекциозен процес, който да е довел до тази интоксикация-тоест хранително отравяне, или отравяне от различни химически вещества, включително и билки. Те също съдържат растителни отрови. Това са хипотезите.

- Как се действа в такива ситуации? В случая медиците са дали само лекарство против повръщане. Трябвало ли е да се направи още нещо?
- Колегите са действали правилно. Те са дали медикамент против повръщане, защото пациентите са имали само такъв симптом. След като състоянието им се е усложнило, са били настанени в местната болница и след това са транспортирани във Варна. Така че в тази ситуация подходът е правилен.
- Какви точно са симтомите при натравяне от храна?

- Като при конкретния случай. Както казах, тук се касае или за хранително отравяне, или от растение.

- Какво можем да направим в къщи в подобна ситуация?
- Нищо повече от това, което е направено и в случая-да се обадите на 112 и да повикате спешно медицинска помощ. Добре е пациентът да бъде прегледан от специалист и да се действа съобразно състоянието му. Тук няма грешка нито от страна на близките, нито от страна на медицинските лица. Понякога някои отрови протичат свръх остро и водят до подобни състояния. В други случаи протичат по-бавно. Индивидуално е за всеки отделен случай.

- За колко бързо обаче може да се развие един случай с натравяне?

- Може за часове, както и инфекциозен процес може да се развие за часове, така и интоксикацията. И в двата случая може да завършат фатално. Особено, ако е имало консумация на някакво химическо вещество, процесът може да се развие за часове.
- За кои храни трябва да сме с повишено внимание, особено за срок на годност и производство? Какво не бива да допускаме?
- В повечето случаи трябва да внимаваме, когато купуваме кайма от магазина, и други бързо развалящи се продукти. Но в случая това семейство не е консумирало кайма. Не е и лято, когато за часове може да се развият инфекции. Така че тук имаме неизяснени неща и свръх бързо въздействие върху организма. Общо взето трябва да сме по-внимателни и към месо, яйца. През лятото дори трябва да избягвате да консумирате и да приготвяте ястия с кайма и яйца. Особено при температури 35-45 градуса.

- Лекари коментираха, че инфекцията наподобявала два подобни случая в Индия на заразено месо със салмонела. Възможно ли е това?
- Възможно е. Наблюдавал съм масово салмонелно отравяне. Но тук няма като симптом температура. Когато е налице инфекциозна генеза, би трябвало да има повишена температура и диария.

- Допустимо ли е да използваме кайма един или два дни след изтичане срока на годност?
- Всичко зависи от начина на съхранението. Ако продуктите са оставени извън хладилник, може да се случи всичко. Трябва да спазваме изискванията за съхранение на храните, които са ясни.

- Какви грешки допускаме най-често по отношение на съхранението, консумацията?
- Най-често не четем етикета и не се спазват указанията. Това касае много заболявания, особено, ако има алергия. Продуктите ни са добре етикетирани. Агенцията по храните за много кратко успя да наложи правила в това отношение и виждате, че в менютата в ресторантите са изписани алергените на ястията, които се предлагат. Това е голямо постижение, малко държави в Европа за толкова кратко време успяха да изпълнят изискванията на Европейската комисия за етикетиране на храните и за правилно информиране за алергените. А една алергична реакция може да протече много бързо.

- В конкретния случай от Кардам може ли да е алергична реакция?
- Не, не се касае за това.
- А може ли да се обърка алергична реакция с натравяне?
- Не, не би трябвало, протичат по различен начин.
- Смятате ли, че трябва да се засили контролът в магазините по отношение съхранение на продуктите, етикетирането?
- Според мен в момента имаме добро етикетиране и се предлагат качествени храни в заведенията за обществено хранене. Контролът е стриктен. Като цяло българите сме много критични към себе си, на моменти граничещо с нихилизъм.

- Какви са наблюденията, какви са чуждите практики?
- В много държави не са изпълнени изискванията на ЕС за храните, по отношение на състава на предлагащите се продукти. Ние сме на едно от добрите места и то сред развити държави.

- Да разбирам, че сме критични по отношение качеството на храната, така ли?
- Повече, отколкото трябва.

- За какви случаи са ви търсили за помощ?

- В 40-годишната ми практика като лекар-токсиколог съм се срещнал с всякакви случаи. Няма какво да ме изненада.

Визитка:

Проф. д-р Никола Александров е доктор на медицинските науки, токсиколог и алерголог

Генерал-майор е от запаса, бивш дългогодишен ръководител на Катедрата по токсикология и алергология на Военномедицинската академия

Изобретява един от първите пробиотици в света. Продуктът беше разсекретен чак в края на миналия век

Продължава да проучва пробиотиците и се смята за безспорен авторитет в тази област у нас

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.