Ген. Мутафчийски: Учим нашите курсанти на милосърдие (СНИМКИ)
6

Ген. Мутафчийски: Учим нашите курсанти на милосърдие (СНИМКИ)

ВМА отбеляза 142-та годишнина от създаването на Военномедицинската служба в България като домакин на изложбата „Добрата дума лекува”. Експозицията е част от Националната кампания срещу насилието над медици инициирана от Българския лекарски съюз.

На събитието присъстваха здравният министър проф. Костадин Ангелов, шефът на БЛС д-р Иван Маджаров, началникът на Военномедицинската академия ген. проф. Венцислав Мутафчийски и новият випуск военни лекари.

„Виждате нашите курсанти зад нас. Те са от 1 и от 4 курс. В част от обучението им ние залагаме, че те трябва да бъдат милосърдни. Да бъдат твърди офицери, да бъдат устойчиви на всички предизвикателства на нашата професия, особено военните медици понякога сме изправени пред наистина екстремни ситуации, но не трябва да забравят милосърдието. Едно време на кинжалите на медицинските офицери, от едната страна пише „С нам и Бог“, а от другата страна пише „Милосърдие“. Да не забравяме нашето милосърдие“, заяви ген. Мутафчийски. „Днес на 1-ви септември се навършват 142 г. от създаването на военномедицинската служба. Повелите, които са дадени от нашите предци, гласят че военномедицинската служба и ВМА трябва да бъде за пример във всяко едно отношение, включително и в отношението си към пациентите“, каза още той.

„Фотографиите тук отразяват доброто, което правят нашите лекари и което е в сърцата на пациентите. В нито една от тези снимки обаче няма да намерите онзи съкровен миг на контакта между лекар и пациент, който остава магия. Точно в тези моменти лекарите изпитват едно неописуемо чувство на сила и благодарност", заяви на свой ред проф. Костадин Ангелов. "Виждал съм много сълзи в очите на хората – и от добро, и от лошо. Това, което трябва да кажем днес е, че лекарите, освен герои, дори свръхсъщества, каквито очакват да бъдат всички, са просто обикновени хора, със своите мисли, със своите чувства и със своите проблеми. Те са хора с големи сърца и, както казва един велик хирург – проф. Станишев – лекарят има сърце на любяща майка. Такива са лекарите, които аз познавам, такива са и сестрите, които познавам“, каза здравният министър.

На събитието присъстваха още актьорът Владимир Карамазов – лице на кампанията срещу насилие над медици и г-жа Дора Пондалова – родител на успешно трансплантиран пациент. Тя разказа чудото, което се е случило с нейния син Илиян и усилията, които са положили лекарите от ВМА, за да спасят живота му.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.