Проф. Михаил Константинов: На 11 юли ще гласуват между 3,5 и 3,8 млн. души

Проф. Михаил Константинов: На 11 юли ще гласуват между 3,5 и 3,8 млн. души

  • Сега секциите в чужбина ще са много повече, очаквам около 200 хиляди гласа оттам
  • Този път грешките в протоколите трябва да са близко до нула
  • Безпокои ме нова опорка на дилърите на гласове - плашат, че машината записва кой и как е гласувал

- Проф. Константинов, след проведения експеримент се оказа, че около минута и 20 секунди е средното време за гласуване с машина. Има ли достатъчно добра организация, за да се осигури нормалното протичане на изборния процес?
- Виждам, че колегите от ЦИК и РИК са се заели сериозно с подготовката за предстоящото машинно гласуване в близо 10 хиляди секции. Искам да напомня, че на два пъти (през 2019 г. на европейските избори и на 4 април тази година на парламентарните избори) в секциите, където имаше машини, този начин на гласуване беше избран от 27% от хората. Казано другояче, 73% от избирателите предпочетоха да гласуват с хартиени бюлетини. Мен тези проценти леко ме безпокоят, но да се надяваме, че изборите на 11 юли ще преминат добре от техническа и организационна гледна точка. Това, разбира се, зависи в голяма степен от нас самите.
- Кога могат да възникнат проблеми и да има забавяне, като се има предвид, че наистина много избиратели досега са свикнали да гласуват с хартиена бюлетина?
- Проблеми ще има, ако някои гласоподаватели са много бавни в действията си и ако това съответно изнерви останалите избиратели. Ще има проблем и при аварийно спиране на някоя машина. Но явно колегите от ЦИК са наясно с това и работят по въпроса. Добре е да се проучи и чуждият опит и особено европейския. Доколкото знам, все още сме в Европа. Мен лично ме безпокои и една нова опорка на дилърите на гласове. Сега те казват на хората, че машината записва кой и как е гласувал. И няма значение дали това е вярно, или не е вярно. Важното е, че някои хора се манипулират лесно и това може да повлияе на свободното им волеизявление. Особено важно е полицията и прокуратурата този път да действат решително за пресичане на неполитическия вот: купен, корпоративен и т.н. В съда на дилърите на гласове следва да се дават ефективни присъди, а не пробации и глоби, които само ги разсмиват.
- Преди време изразихте притеснение как ще бъдат доставени стотици машини в различни държави по света, за да гласуват сънародниците ни зад граница. Сега се оказва, че дори може да няма достатъчно устройства, предимно за вота зад граница. Очаквате ли проблеми там?
- Беше казано, че ще се използва дипломатическо въздушно карго и после наземен транспорт, организиран от нашите представители зад граница. Дано няма проблеми в това отношение.
- Очаквате ли по-малко грешки в протоколите този път?
Да, когато има само машинно гласуване, грешките в секционните протоколи трябва да са близко до нула. Теоретично.
- Предвид машинното гласуване очаквате ли голяма избирателна активност у нас и в чужбина?
- Едва ли наличието на машини ще повлияе съществено на броя на хората, гласуващи у нас и в чужбина. Е, може и да уплаши някои хора, но дано не са много. А и няма как да разберем. Очаквам общо да гласуват между 3,5 и 3,8 милиона души. Едва ли скоро ще надхвърлим 4 милиона, колкото гласуваха през 2001 г. Тогава бяха даже 4,6 милиона - интересът към изборите беше голям поради участието на царя.
- На миналите избори определиха вота на българите в чужбина като феномен, бе отчетена изключително голяма активност. Може ли сега това да се промени предвид и честите избори?
- Вотът в чужбина за 10 парламентарни избори от 1991 до 2021 г. е донесъл общо 19 мандата от всичко 240, или по-малко от 1%. През 2013 г. и през 2021 г. той донесе по 4 мандата. През 2017 г. донесе нула мандата. Но не броят на мандатите е важен при гласуването в чужбина. Важно е да се поддържа жива връзката на българите зад граница с родината. Сега секциите в чужбина ще са много повече и спокойно може да очакваме около и над 200 хиляди гласа оттам.
- Очаквате ли по-ниска активност и заради летния сезон, знаете, че много българи тогава почиват? Или пък очаквате ли да гласуват на други места?
- Това е прекалено подробна прогноза и следователно тя ще бъде слабо достоверна.
- Каква е вероятността да не се сформира отново кабинет, очаквате ли отново да влезем в подобна хипотеза и до какво може да доведе това?
Политически въпроси не коментирам, имаме си достатъчно много като количество и качество политически анализатори. А и ми омръзна някои хора да оправдават изборните си неудачи с моите коментари.
- Отхвърляте ли все пак вероятността за избори 2 в 1 заедно с президентските след това?
Тук най-общо мога да кажа, че е възможно всичко, което не противоречи на законите на физиката. За съжаление светът навлиза в тежка турбуленция. Това ще бъде едно от най-трудните след Втората световна война изпитания за самолетите, за пътниците и за екипажите. Особено за пилотите.

Визитка:

Роден на 5 март 1948 г. в София

През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН

Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г.

Бивш заместник-председател на Централната избирателна комисия,

бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД и от май 2021 година негов член

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ