Проф. Михаил Константинов: Досега много лежерно гледахме на киберпрестъпленията

Проф. Михаил Константинов: Досега много лежерно гледахме на киберпрестъпленията

Време е сигурността да се преосмисли на държавно, фирмено и лично ниво

Няма опасност системата за изборите да бъде хакната, казва авализаторът пред "Монитор"

- Проф. Константинов, как ще коментирате идеята „Информационно обслужване“ да осигури киберсигурността на институциите и да „поддържа критичните инфраструктури“, както се изрази финансовият министър Владислав Горанов“?

- В момента нито една фирма у нас не може сама да изпълни тази задача. Нашето дружество обаче има клонова структура във всички области и ще може да координира и ръководи дейността по киберсигурността в страната. Деветдесет процента от щата на дружеството са висококачествени IT специалисти. Ако ни възложат тази задача, ще я изпълним. Това обаче не е работа от днес за утре. Има хиляди информационни системи, които трябва да се одитират и сигурността им да се подобри.

- Превърна ли се кибертероризмът в бича на ХХI век и как може да се преборим с този проблем?

- Очевидно е един от бичовете. А да се преборим с проблема напълно не е възможно. Трябва обаче дейността по киберсигурността да се преосмисли на държавно, фирмено и лично ниво. Киберсигурността пряко засяга националната сигурност.

- Вече беше поставен и проблемът със заплащането на специалистите. Трябва ли да се осигурят по-високи възнаграждения, за да няма такава драстична разлика с частния сектор?

- Само по себе си по-доброто заплащане не решава гарантирано проблема. Но то е необходимо условие положението в държавните институции да започне да се подобрява.

- След безпрецедентната атака срещу НАП имате ли притеснения, че това може да се случи и към други институции у нас, какви мерки са необходими?

- На този свят е възможно всичко, което не противоречи на законите на физиката. Така че да, може да се случи. Особено в институциите, които предлагат информационни услуги онлайн. Трябва да се промени и отношението на обществеността към този вид престъпления. Досега много лежерно гледахме на този въпрос. А България е страна с два работещи ядрени реактора. Знаете ли до какво може да доведе една кибератака срещу действащ реактор? А такива атаки вече имаше по света. За щастие, неуспешни. Засега. Изобщо трябва на макс да защитим в информационно отношение поне критичната инфраструктура на страната.

- Предстоят местни избори. Предизвикателство ли ще бъдат пред вас и има ли опасност системата да бъде пробита?

- Не, българската система е максимално защитена, защото резултатите се обработват на изолирани компютри. А информацията се пренася на технически носители. Технически такъв компютър също може да се хакне, но ние компютрите си ги пазим физически. С помощта на МВР, естествено. Предизвикателство пред цялата изборна администрация е огромният обем информация, който трябва да се обработи. Това са десетки милиони числа.

- С какво този вот ще бъде по-различен?

- В техническо отношение с нищо особено. В политическо не коментирам.

- Можем ли да кажем, че кампанията вече започна и какви са очакванията ви за нея като анализатор на изборните процеси?

- Кампанията очевидно е започнала. Надявам се тя все пак да се води на някакво прилично ниво. Иначе ще заприлича на американските кампании, а това не бива да става. Изборите ще минат и ще отминат, а ние ще останем. И ще трябва да можем да се гледаме в очите и на 27 октомври и на 3 ноември вечерта.

- Ще избегнем ли ситуации като тази в „Арена Армеец“ преди години?

- Надявам се да ги избегнем. Има решение материалите в София да се приемат на три места и се надявам това да стане. Трябва да се обърне внимание на подбора и на обучението на секционните изборни комисии, които трябва да бъдат назначени до 30 септември.

- Липсата на машинно гласуване ще улесни ли организацията?


- Неведнъж съм изтъквал, че машинното гласуване в Европа се среща само в половин Белгия. Нека да изчакаме да го въведат в Германия. Нали все с германците се сравняваме и те са ни идеалът за организация на държавата.


- 20 млн. лева повече ще отидат за тези избори, защо трябва да се бръкнем толкова дълбоко в джоба този път?


- Повишени са възнагражденията на изборните комисии, което е съвсем правилно. Известно е, че с трици маймуни не се ловят. Или поне качествени. Има и повече пари за охрана на изборите, което също е правилно. Изобщо, да си пожелаем успех в произвеждането на тези избори и да не истерясваме толкова по този повод. Българската изборна машина работи отлично. Е, с някои изключения.

Визитка:

Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София

През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН

Автор на близо 600 научни труда, включително десетки книги

Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г.

Член на централните избирателни комисии (ЦИК) за парламентарни, европейски, президентски и местни избори от 1991 до 2011 г.

Заместник-председател на ЦИК за парламентарни, европейски и местни избори от 2003 до 2009 г.

Председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.