Проф. Михаил Константинов: България води на Европа 5:1

Проф. Михаил Константинов: България води на Европа 5:1

„По процент на преминали през вируса България е колкото Европа и колкото света, но по умрели ги водим между 5:1 и 10:1, а отделни държави и 20:1”, заяви пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов.

По думите му напоследък има много тревоги, че се е повишила заболеваемостта и смъртността у нас, но това не е точно така. „Ако първото полувреме сте водили 10:1 на един отбор, а той ви е вкарал после още един гол и водите съотношение 5:1, какво значи това – пак сте ги били много, но не толкова катастрофално. България продължава да е един от отличниците на света”, обясни математикът. Най-големият отличник пък е Китай, който е 10 пъти по-добре от България на глава на населението.

Проф. Константинов обясни, че при направени 150 000 теста, от тях 120 000 хиляди са били на различни ЕГН-а. Тоест 30 000 са били повторени и трябва да се раздели с база 120 000. „Съгласно тази правилна методика заразените у нас са около 5% от проверените.”, каза проф. Константинов. Той подчерта, че заразен не значи болен. „Смътността, ако си болен, е сравнително висока, но ако си заразен, е малка.”, каза още математикът. Общият брой нараства и има едно число на ден.

До края на година проф. Константинов очаква заразените също да бъдат около 5-6%. „Процентът остава същият. Увеличават се тестовете, увеличават се констатираните заразени.”, каза той и уточни да не се плашим от големите бройки, а да видим колко са заразените и умрелите на един човек, на хиляда души.”, обясни той.

У нас и по света броят на заразените расте, докато броят на умрелите намалява, каза още математикът. „В Европа най-високата смъртност преди месец беше около 5000 души, напоследък умират по 300. Смъртността е паднала 16 пъти на ден. Това е очевидно спадане”, посочи проф. Константинов. По думите му пандемията преминава в нова фаза. „Все повече и повече се разболяваме и все по-малко и по-малко умираме. Свикнахме с вируса”, заяви той.

Проф. Константинов обясни, че всеки може да влезе се електронния си подпис  в информационни портал с данни за заболелите и да вкара фалшиви данни, но това става явно веднага след това. „В България има няколкостотин организации и няколко хиляди души, които могат да вкарват данни в информационни портал и всеки от тях се идентифицира с електронен подпис и е ясно кой какво вкарва. Ако някой вкара стари или неточни данни, това трудно може да се проконтролира.”, заяви проф. Константинов и подчерта, че никой не може да промени общата бройка. Той припомни случая с 12-те смътни случаи, които бяха забравени. Това не е грешка на система, а подадените данни не са били коректни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.