Проф. Михаил Константинов: 1:14 000 000 е шансът да ударим шестица с 1 комбинация

Проф. Михаил Константинов: 1:14 000 000 е шансът да ударим шестица с 1 комбинация

1:14 милиона (точно 1:13 983 816 б.р.) е шансът да ударите джакпота от играта "6 от 49" от тотото, ако заложите на една комбинация.

При две различни -1:7 млн., а при четворна -1:3,5 млн. Това обясни за „Монитор“ математикът проф. Михаил Константинов. Той уточни, че въпросът има две страни. Едната е каква е вероятността на отделния участник да удари джакпота, а втората - какъв е шансът за даден тираж джакпотът да падне.

„Индивидуалният шанс на всеки участник зависи от броя на различните комбинации, с които той ще играе, коментира проф. Константинов. - Разбира се, ако пуснете 100 различни комбинации, ще имате 100 пъти по-голям шанс от 1:14 милиона. Но все пак в играта има ограничения и не може да пуснете 14 милиона фиша. Каква е вероятността пък да падне джакпотът зависи от това колко различни комбинации ще подадат различните участници в играта.“

Практиката показвала, че когато броят на различните комбинации надмине 20% от всички, което е около 3 000 000 различни комбинации, за два-три тиража джакпотът пада. Според проф. Константинов обаче е мит, че ако цял живот играем с едни и същи числа, и то редовно, задължително ще спечелим шестица от тотото.

„Например, комбинацията 1, 2, 3, 4, 5, 6 има точно такъв шанс да се падне, колкото всяка друга избрана от вас комбинация. Ясно е, че когато джакпотът не е паднал, се увеличава броят на участниците. Много повече хора искат да се включат в играта, включително чужденци - гърци, македонци и др.“, каза още математикът.

Другото важно нещо е когато играем не за джакпота, а просто за тройка или четворка. Тогава може да се опитаме да играем срещу останалите участници. Поради факта, че те масово играят с числата от рождените си дати, пространството до 31 е най-наситено. Заради това ако ударим тройка или четворка, печалбата ни ще е по-малка. Причината е, че много повече участници ще улучат печелившите числа. Ако играем с комбинации от 40 нагоре пък тогава шансът е същият, но по-малко хора играят с такива числа и печалбата ще е по-голяма. Другото, което трябва да имаме предвид, е, че топките в играта нямат памет. Това, че дадено число е било изтеглено няколко пъти, не означава, че няма да се падне отново.

„Трябва да знаете, че теорията на вероятностите е била измислена като начин за изчисляване на резултата от хазартни игри. Затова и теорията на вероятностите е едно много мощно научно средство. Хубавото на тотализатора е, че голяма част от печалбите отиват за развитието на спорта, което е благородна кауза. Но не бива да забравяме, че хазартът е и болестно състояние“, обясни проф. Константинов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.