Проф. Михаил Константинов: Водим на Европа с 10 на 3 на терена на ковида

Проф. Михаил Константинов: Водим на Европа с 10 на 3 на терена на ковида

  • Вирусът се оказа доста нестандартен, вероятно и дизайнерски
  • Ако общият брой тестове е 1000, то средно около 800 от тях са на различни хора. Казано с други думи, 20% от тестовете са повторни
  • Машинното гласуване крие рискове от заразяване на много хора наведнъж

-Проф. Константинов, какво се случи, че изведнъж от отличници се
превърнахме в слаби ученици по отношение на пандемията?

-Не е точно така. Вярно е, че в началото тръгнахме много добре, а сега почнаха да се влошават нещата. Ако използвам футболна терминология, през първото полувреме поведохме на Европа с 10 на 1 на терена на ковида, а сега резултатът е 10 на 3. За нас, разбира се. А защо нещата се влошиха, е ясно. Почнахме да се държим традиционно юнашки, т.е. мърляшки. И някои от юнаците вече се представиха на свети Петър. Други скоро ще се. Имахме чуждия опит, за да се поучим, но само го проследихме със скептичен интерес и чесане зад ушите. Сега ще го направим по трудния начин. Впрочем според много от специалистите ковида така или иначе повечето ще го изкараме. Въпросът е да не се струпаме всички накуп при докторите, че тогава проф. Венцислав Мутафчийски с лафа за якото умиране, всъщност ще се окаже голям оптимист.

- Чисто математически как стоим в сравнение с други европейски

страни и има ли място за паника?

-Вече споменах, че в началото устремно поведохме на Европа по всички параметри на ковида в положителен смисъл. От големите западни държави все още сме 8-10 пъти по-добре по брой починали на глава от населението, а това е единственият сравнително надежден показател за пораженията от ковида. И не, няма място за паника. Но има място за разумно поведение. Доколкото разбирам, няма да направим и двете. И както вече казах, ще увеличим калабалъка пред Небесните порти.

-Какво сочат математическите модели - ще има ли втора вълна или
вече има такава?

-По-скоро сме в нещо като равномерен процес, като в Европа смъртността се е укротила: само по няколкостотин души на ден умират, а бяхме достигнали 5 хиляди! Вирусът очевидно отслабна, а и ние се научихме да го лекуваме. Голямата неизвестност е какво ще се случи през есента и зимата, като се омешат всичките вируси. Друга неизвестност са евентуалните трайни поражения сред оздравелите. В САЩ обаче процесът тепърва се вихри и вече се опасявам за това как там ще си произведат президентските избори на 3 ноември. Иначе САЩ все още са едва на 7-8 място по смъртност на глава от населението сред големите държави.

-Вижда ли се тогава краят на пандемията, преди време споменахте, че общо взето ще приключим към края на август и началото на есента? Какво се обърка?

-Тогава моделите сочеха едно, оказа се обаче малко по-друго. Стана ясно, че този вирус е доста нестандартен. Щото вероятно е донякъде дизайнерски. Или поне така мислят някои нобелисти и аз като виден лаик в тази област съм склонен да им вярвам. И така, оптимистите сбъркахме. Но пък и крайните песимисти също не познаха. Сега се учим да живеем с ковида, а и той почна да става по-миролюбив. Всъщност „ковид“ е в женски род и значи „болест от корона вируса“, но нека не издребняваме с родовете.

-А коректни ли са данните в портала и имате ли информация колко
души са си правили повторни тестове, има ли графа с повторени ЕГН-та?

-Обобщените данни в националния портал са точно толкова точни, колкото са точни входните данни. А входни данни се подават от стотици организации и от хиляди оторизирани оператори у нас чрез електронен подпис. Понякога стават и грешки, примерно забавят се данни и после се дават накуп. Нашите грешки обаче са малки. Някои големи европейски държави направо се оляха, като съобщаваха примерно за 1500 „възкръснали“ за един ден. Други европейски държави дълго време съобщаваха смъртност според една от формулите за това от над 95%. Това изкара някои наши журналисти от равновесие и те почнаха да разсъждават на тема медицинска аритметика, вместо да вземат и да попрочетат. Или да попитат. След съобщената ужасяващо висока смъртност, въпросните държави пък се стреснаха и въобще спряха да дават данни. И още не ги. Данните от нашия портал се пренасят и във всички сериозни портали и сайтове по света. И тук е добре да се знае, че ако общият брой тестове е примерно 1000, то средно около 800 от тях са на различни хора. Казано с други думи, 20% от тестовете са повторни, потретени и т.н. Така, ако при 1000 теста у нас са констатирани 40 заразени, то процентът на ново заразените е не 40/1000, което е 4%, а 40/800, което е малко повече, а именно 5%. Извадките обаче не са представителни и оценките са завишени. Така че е трудно да се прецени колко всъщност са общо заразените у нас. Според мен са около 250 хиляди и равномерно растат. И е добре също да се знае, че у нас за повече от четири месеца от ковид са умрели малко повече хора, отколкото по други причини за един ден. Така че да, опасна и коварна болест е ковидът, но поне у нас тя е поразила малко хора. Засега. Дано и оздравелите напълно се оправят, защото там също не са ясни нещата. Най-важното е да издържат медицинските работници на първа линия, щото без тях ще е катастрофа. Дълбок поклон пред тези хора!

-Беше ли повод самата ситуация за избухване на обществено
недоволство?

-Не повод, а причина. Повод бяха някои неадекватни действия на властта, които иначе щяха да минат незабелязани. В чисто психологически план това е очевидно. Хората са побеснели от изолация и стрес и с пълно основание. Вижте например какво става в САЩ и в някои европейски държави. Шокът от пандемията, видимите изменения в климата (вероятно естествени) и подсъзнателното очакване за крах на следвоенната световна система за разпределение на ресурсите се оказаха трите условия за перфектна буря в човешката популация. И под ресурси не разбирам въглеводороди и други маловажни изкопаеми, а въздух, вода и земя. Тази буря е едва в началото си. Опасявам се, че тя не просто ще преобрази света, а ще го преоре из основи. И доста от днешните хора може би няма да я преживеят. Но за световната популация не е важно точно кой ще оцелее и кой – не. На природата не й пука за нас, докато ние се правим на велики. На Световния океан скоро му предстои да се вдигне със 70 метра, а не с жалкия половин метър, от който се плашат гретите, милите и недоучените. В нета има много хубави модели с картинки, които показват границите на новите плажове. Но предупреждавам, че те не са за хора със слаби нерви. Вярно, че България е със средна надморска височина 470 метра, но нека не си мислим, че ще ни оставят спокойно и с интерес да гледаме как Лондон и Нидерландия бавно изчезват под вълните.

-До какво ще доведат едни евентуални предсрочни избори по
отношение на гласуването, при условие че редовните са само след няколко месеца? Знаете, че се предвижда машинно гласуване.

-Не само се предвижда, но и в секциите с над 300 избиратели според сега действащия Изборен кодекс ще има само такова гласуване. Тези секции са около 9000 от общо 12 000. Тук обаче нещата са в силно недообмислена фаза. Първо, с една машина могат да гласуват максимум 200 души на ден. А у нас в някои секции гласуват 700-800 избиратели. Второ, предвидено е използване на машини със сензорен екран, измислени и прилагани преди ковид епохата. Днес при бушуваща пандемия и неясно колко заразени към датата на изборите какво правим, ако първите пипали екрана избиратели се окажат заразени с ковид? Заразяваме още 500 души само в тази секция, или какво? Ма щели били да си слагат ръкавици, да се мият и да се пръскат с дезинфектант! А и изборната секция не е градската баня, за сведение на ентусиастите. Депутатите да почнат отсега да ги мислят тези неща, а не да си мерят вотовете. Например да се разсрочи гласуването за няколко дни, както посещенията в магазините: първо примерно да гласуват по-възрастните, а на другия ден по-младите. Иначе отиваме към окончателното решаване (Endlösung на немски) на пенсионния проблем, но ще бъде малко по нацистки образец от 1942 година за съжаление. А що се отнася до машините за гласуване, аз с тези пари бих купил по един съвсем приличен таблет или лаптоп за всеки български ученик. Или за повечето български ученици, да бъдем реалисти. Защото беше национален срам, че 15% от децата на България не участваха в дистанционното обучение поради липса на терминали!
Изобщо какви рискове крият едни избори по време на пандемия?
Рисковете са ясни: заразяване на много хора наведнъж и после взрив на починалите. Точно както си пише в учебниците. Видяхме го и на първия тур на местните избори във Франция на 15 март тази година. След една седмица там рязко се увеличиха заразените и след още десетина дни – починалите. При това починалите скочиха от 500 на 1400 на ден в продължение на дни. Данните ги има в нета, който не го мързи, може да погледне. Като разбра каква глупост е направил, френският политически елит панически се опита да се поправи и отмени втория тур на изборите. След дъжд качулка, както казваме в такива случаи. Според техни данни обаче около 3000 души допълнително се простиха с живота си в резултат на злополучните местни избори. Отнесено към мащабите на България, това означава да убием допълнително 300 българи. Вие ми кажете дали е много или малко. Аз лично мисля, че всеки човешки живот е безценен. И черният, и белият, и жълтият. На английски е All lives matter! Да се твърди друго е расизъм, отвратителен при това. Расизмът впрочем винаги и навсякъде е отвратителен.

-Може ли тогава да се стигне до електронно гласуване?

-У нас трайно се използва грешна терминология, като под електронно гласуване се разбира само гласуването по интернет. Но гласуването с машини също е електронно. Така че е по-добре да говорим за машинно и за дистанционно гласуване или за гласуване в контролирана и в неконтролирана среда. Или за гласуване в присъствие и в отсъствие на членове на изборната администрация. На свой ред дистанционното гласуване е или чрез интернет терминали, или по пощата. Разбира се, при такова гласуване няма и не може да има тайна на вота. Така че ако го въведем, ще трябва преди това малко да си попроменим конституцията. Тайната на вота не е самоцел, тя гарантира свободното волеизявление на избирателя. Но тайна на вота може да има само в тъмната стаичка или зад паравана, от другата страна на който седи член на изборната администрация. При дистанционно гласуване такава тайна няма. Днес много плачем за купен, контролиран и всякакъв друг вид неполитически вот. Е, при дистанционното гласуване плачът ще е вече старозаветно Йеремиев, плюс скърцане със зъби. Но то е така, човек трябва да внимава какво си пожелава. Защото то, не дай Боже, може и да се сбъдне. Иначе да, дистанционно гласуване рано или късно ще има. Но просто не трябва да си мислим, че всичко там ще е цветя и рози, и то наведнъж. Щото не, няма да е. Искам да спомена и някои други екстри на дистанционното гласуване. Гласуването по пощата в Австрия на втория тур на последните президентски избори през 2016 година беше касирано поради нарушения в 94 от общо 117 изборни района на страната. За огромен срам и позор и за пръв път в историята на австрийската република! А пък на току-що произведения референдум в Русия се гласуваше по интернет в няколко изборни района. И не че нещо, но почти веднага след гласуването хакери шегобийци пуснаха в мрежата списък на гласувалите по този начин заедно с личните им данни. И с това кой как е гласувал, разбира се. Нещо като случая с гласуването с машини в Нидерландия, където от 100% машинно гласуване някога, днес има 0%. Иначе в Европа с машини гласуват само в Брюксел. Което е 1% от населението на континента. И що така? Ми, така! Не ми се обяснява, има го в нета.

Визитка:

Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София

През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН

Автор на близо 600 научни труда, включително десетки книги

Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г.

Член на централните избирателни комисии (ЦИК) за парламентарни, европейски, президентски и местни избори от 1991 до 2011 г.

Заместник-председател на ЦИК за парламентарни, европейски и местни избори от 2003 до 2009 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ