0

С лучаите се увеличават и според мен това е втора вълна, която се дължи до голяма степен на липсата на дисциплина. Това заяви пред Нова шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.

Случаите се увеличават и според мен това е втора вълна, която се дължи до голяма степен на липсата на дисциплина. Това заяви пред Нова шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.

„От самото началото говорим за дезинфекция, за дистанция и дисциплина. Най-важната е дисциплината, защото има ли я нея, човек спазва и останалите две. Физическата и социалната дистанцията също е от голямо значение – такива събирания с много хора на затворени пространства, не е подходящо“, заяви проф. Ангелов.

По думите му информацията за COVID-19 е много противоречива и в световен мащаб. „Очаквахме вирусът да се държи като останалите коронавируси и с повишаването на температурите, да започне да изчезва. Но засега не е така. Намалява обаче броят на пациентите, които постъпват в лечебните заведения и в реанимациите. От този факт ние си правим извода, че т.нар. вирулентност на вируса намалява и това ни успокоява до известна степен”, каза още проф. Костадин Ангелов и допълни, че в момента в Александровска болница няма пациенти с коронавирус.

Според проф. Ангелов в огнищата се въвеждат допълнителни мерки, като КПП-та, задължително носене на маски и т.н., но на национално ниво в момента няма необходимост от такива мерки.

„При голяма част от младите хора, които имат нужда от интензивно лечение, се наблюдава една тревожна тенденция – те много дълго време си стоят вкъщи със симптоми“, изтъкна още проф. Ангелов. Той заяви, че от самото начало специалистите са предупредили, че при каквито и да е признаци на заболяването, трябва да се търси лекарска помощ. „Лекарят е този, който трябва да прецени дали пациентът има нужда от болнично лечение или не. Но самолечение в никакъв случай не трябва да се прилага“, каза проф. Ангелов. Той изтъкна, че все още няма ефикасен медикамент, за който може да се каже, че лекува заболяването. Известните до момента се използват по-скоро в случаите на усложнения.