Проф. Коста Костов, пулмолог: Масовото тестване е ключът към овладяването на пандемията

Проф. Коста Костов, пулмолог: Масовото тестване е ключът към овладяването на пандемията

Ключът към пандемията е...тестване, тестване, тестване, изолиране на позитивните и издирване на контактните. Това е най-ефективната добавка към останалите три противоепидемични мерки - маска, дистанция, дезинфекция. Ако тази стратегия не е пълна и резултатът ще е полупразен.

* Контролът върху Ковид-19 изисква максимално широко тестване на населението - симптомни, пресимптомни и безсимптомни. Нека веднъж да извадим главата от пясъчното дъно. Големият коз на този нов вирус срещу нас е неговата невероятна способност да се разпространява както чрез симптомни, така и чрез безсимптомни, и леко симптомни носители. Последните две групи са по-големият проблем, защото са не по-малко от 80% от инфектираните. Бабини деветини са разпространяваните версии да се тестват само симптомни пациенти. Това е не само научно неиздържано, но и провокация към опазването на общественото здраве. Възможно по-широкото тестване трябва да стане приоритет в следващите месеци.

* Антигенните тестове трябва да получат по-висок статут на доверие, защото са бързи и не изискват специализирана апаратура и толкова квалифициран персонал.

Имат и още едно предимство - имат по-ниска чувствителност и затова улавят по-висок вирусен товар, което ги прави удобен прогностик за възможен носител на инфектираща доза. На предната линия при симптомни болни, при огромното натоварване на лабораториите и пикови нива на епидемията, положителните антигенните тестове могат да бъдат използвани като равноправни партньори на RT-PCR и да пестят време и ресурс.

*RT-PCR да бъдат използвани като съдник при симптомни болни с негативен антигенен тест и при безсимптомни контактни, защото са по-чувствителни, откриват по-нисък вирусен товар и могат да ревизират негативните антигенните тестове, за да има ресурс за повече тестване.

*Инфектиран с негативен антигенен тест, но с позитивен PCR след симптомен период е по-вероятно да не разпространява вируса. Контактен безсимптомен в първите дни след контакта, с негативен антигенен тест, но с позитивен PCR може да е в пресимптомна фаза и в близките дни да стане опасен за околните.

*Симптомен с позитивен антигенен тест и клинични белези на Ковид-19 няма защо да се лашка по лаборатории, за да заразява допълнително други, а да бъде признат за болен с тази диагноза.

*Да се дадат по-широки права на началниците на Ковид-19 сектори да поставят диагнозата Ковид-19 и без налични позитивни тестове, за да се спести на по-тежко болните излишните формалности и време, а болни с категоричен клиничен ход и рентгенов образ, да бъдат интепретирани коректно и лекувани навреме.

*Не трябва да се забравя, че инфектиран индивид е рисков за останалите от 2-рия ден след инфектиране до 10-12 дни от началото на симптомите. Умелото използване на клиничния и лабораторен ресурс ще даде повече шансове на болните и медиците."

П.П. Словакия направиха дори нещо повече. Наред със строгите ограничения, властите успяват да овладеят пандемията чрез масово тестване с антигенни тестове, което помогна да се намали процентът на заразените с повече от половина за доста кратко време. И сега вече започват да разхлабват мерките.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.