Проф. Кожухарова: Преболедувалите и ваксинираните са защитени от Делта варианта

Проф. Кожухарова: Преболедувалите и ваксинираните са защитени от Делта варианта

Преболедувалите и ваксинираните са защитени от Делта варианта на ковид и могат да бъдат спокойни. Това заяви съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова пред БНТ.

„COVID няма намерение да изчезва. Той ще си е като сезонния грип и ще и дава отдих от пролетта през есента. При една следващата вълна наесен риск да се заболеят имат хората, които не са преболедували и не са ваксинирани”,каза тя и не изключи възможността да се преваксинираме всяка година, но това по-скоро би се отнасяло до хората с хронични заболявания.

Проф. Кожухарова обясни, че преболедувалите вероятно ще имат памет на клетките до живот, защото това е първа среща. Първата среща на човешкия организъм с нов причинител остава за цял живот. Това може би в някакъв момент няма да означава 100% предпазване от последващи, но предстои да видим.

По думите на експерта няма данни индийския вариант да е по-опасен и да води до по-тежко прочитане. В САЩ около 10% от всички доказани е Делта и прогнозата им е, че той ще започне да доминира есента. По думите на проф. Кожухарава ваксинираните след 2 дози във Великобритания са запазени от риска да са в болници при заразяване с индийския вариант. Там имало незначителен брой пациенти, които били ваксинирани и приети в лечебно заведение.

Проф. Кожухарова увери, че не се върви към задължително ваксиниране. Експертът обясни, че за някои категории медицински професии в други държави се изисква, но това го няма при нас. „Би трябвало хората сами да вземат това разумно решение, макар че в България вървят добре задължителните ваксинации, но не и препоръчителните”, каза тя.

Ваксинацията е най-силното средство за профилактика и не може да си обясни защо някои хора се въздържат. Проф. Кожухарова обясни, че има колеги, които препоръчват на пациентите си с хронични заболявания да не се заболяват, а възрастните с хронични заболявания са най-рисковата група. „80% от смъртните случаи са в напреднала възраст и хронични заболявания, те не се влошават от ваксинацията, а от заболяването”, посочи тя и допълни, че у нас 15-20% от възрастните били ваксинирани вече у нас. Друг проблем за напредването на ваксинационната кампания били и гражданите, които предпочитат да се заразят. „Достатъчно много говорим за ваксини. Обяснението, че хората нямат достатъчно информация, не е валидно”, подчерта специалистът.

Тя обясни, че очакват педиатрите да си кажат мнението дали във ваксинационната кампания да се включат и децата. Според проф. Кожухарова децата със сериозни хронични заболявания е добре да се ваксинират след разговор с педиатър. Тя посочи, че няма данни у нас вече да има имунизирани деца.

Хората, които са преболедували и хората, които са ваксинирани с 2 дози, 14 дни след това не представляват риск за разпространение за вируса. Това се отнася за местата, където има по-малък риск от заболяване, но ако става дума за затворено помещение с много хора, все още трябва да има маски, защото не знаем колко не са ваксинирани. „При положение, че 15% населението в страната е ваксинирано и можем да допуснем, че 30% са преболедували, всички останали все още нямат имунитет. Бихме могли да кажем, че няма да има нужда да се носят маски, ако имаме гаранция за висок имунитет на населението, който е комбинация от преболедували и ваксинирани.Колкото по-бързо се ваксинираме, толкова по-бързо ще паднат маските.

Съветникът на здравния министър посочи, че в момента данните от статистиката са много добре. „Спадна голямата пролетна вълна. Това се дължи на закономерностите на епидемичната вълна – след като достигне един връх започва да спада, той е по-малък, когато има повече хора, които имат имунитет”, каза проф. Кожухарова. Според нея това се дължи едновременно самоограничаването на вируса и ваксинацията са помогнали за това.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.