Проф. Кантарджиев пред

Проф. Кантарджиев пред "Монитор": Юли беше последният спокоен месец

  • Пикът на следващата вълна ще бъде през октомври
  • Трябва ударно да се ваксинират ромите, заяви бившият шеф на НЦЗПБ

- Проф. Кантарджиев, все повече нарастват случаите на Делта вариант у нас. Кога може да очакваме следващата COVID вълна?

- Увеличаващият се брой на случаите с индийския вариант е нещо очаквано, тъй като той се разпространява два пъти и половина по-лесно от уханския и около 60% по-лесно от британския вариант. Затова се предвижда през следващите месеци той да доминира. Юли беше последният спокоен месец по отношение на епидемичното разпространение на коронавируса. Август ще започнат да се увеличават случаите. Както казват математиците, в момента сме в зоната на хаоса – между 100 и 500 нови случая на ден, които постепенно ще се увеличават, като е възможно да има дни с по-нисък брой новозаразени.

- Кога може да се очаква пикът на следващата COVID вълна?

- При този спад на интереса към имунизацията пикът на следващата вълна ще бъде през октомври. Тогава ще има бурно епидемично разпространение на вируса – т. нар. зона на турболенция. Според математика проф. Витанов в края на седмицата репродуктивното число е 1029. Преди една седмица казах, че 1000 случая заразяваха 1025, сега 1000 болни заразяват 1160.Това показва едно увеличение с 80 пъти.

Обществото очакваме от тези, които ни критикуваха, че не правим достатъчно добре анализи, сега да направят един хубав анализ и прогноза за разпространението на вируса. Докато бях директор на НЦЗПБ, на всеки два дена всеки директор на РЗИ получаваше математическия анализ на проф. Витанов, прогнозата колко ще бъдат случаите в неговата област след 3 дни, колко ще са след 14 дни и колко след 3 месеца. Досега не сме допуснали една грешка. За последните 16 месеца не съм казал нещо, което не се е сбъднало.

- Много държави затягат мерките. С оглед на предстоящата вълна трябва ли и у нас да се затегнат?

- Това го решават Кацаров (б.р. - д-р Стойчо Кацаров) и хората му. Моето мнение е, че трябва да се направят някои неща. Първото и най-важно е да не се допуска мобилно живеещо етническо население да остане абсолютно неваксинирано. Това е много голям проблем. Там трябва да се положат най-големите усилия сега – да се ваксинират ромите. Освен това трябва да се положат усилия да бъдат убедени да се имунизират хората от трудовите колективи, които са в пряк контакт с останалите граждани - това са работещите в моловете, в супермаркетите, хранителните вериги и тн.

Не съм привърженик на задължителната ваксинация. Не съм привърженик на мерки като например хора да не бъдат допускани на работа, ако не са ваксинирани. Против това съм. За съжаление още преди да бъдат доставени ваксините, бяха наложени някои антиваксърски нагласи и се създаде недоверие. Недоверието се създава и от постоянните приказки на министъра за направени грешки от нас, макар че аз не мисля, че са допуснати грешки от щаба и от лекарите. Първо не допуснахме масово епидемично разпространение през пролетта на 2020 г. Тогава Италия изгоря, Испания изгоря, Франция изгоря. Второ, не сме допуснали голямо разпространение през есента и пролетта. Може да се видят графиките, че случаите се покачваха плавно. Това означава, че мерките са били адекватни. Кацаров сега говори злостно, обиждайки колегите от щаба, че тръгнали да ваксинират активното население, а не възрастните хора. Искам много сериозно да се разгледа въпросът защо в Холандия и Великобритания сега има толкова много случаи, докато при нас са пренебрежимо малко. Ние и това лято го изкарахме с много малко случаи. Сравнете България с Гърция и Холандия, там има десетки пъти повече случаи. Това е, защото те не ваксинираха активното си население, което нашият щаб направи през пролетта тази година. Когато не ваксинираш активното си население - хората, които първи се разболяват и разпространяват заболяването, става това, което се случи в Гърция, Холандия, Великобритания. Не знам откъде му дойде на акъла на Кацаров да приказва такива неща и обвинява, че заради това има 10 хиляди умрели. Къде са тези 10 хиляди умрели, защото не са били ваксинирани? До февруари нямаше снабдяване с ваксини.

- По сметките на министър Кацаров излиза, че са сложени повече дози по негово време. Това така ли е?

- Защото по негово време бяха сложени вторите дози на 200 хиляди ваксини AstraZeneca и втората доза на Pfizer и Moderna, които бяха слагани предишния месец. Въобще Кацаров да не се фука с нещо, което не е негова заслуга.

- Според вас защо буксува ваксинацията у нас?

- Отдавам го на противоречивите и неадекватни становища,които постоянно изказва. От два месеца и половина той говори за грешки, пропуски, слабости по най-арогантен начин. Обижда колегите, които дадоха здравето и живота си, за да опазят здравето на народа. Това създава недоверие.

В София например се полагат големи усилия да се ваксинират и децата. Говори се с родителите, увещават се, има изнесени имунизационни пунктове. Всичко това се проваля, след като проф. Кожухарова излезе по телевизора и каже, че няма нужда да се ваксинират децата...

- Голяма част от противоепидемичните мерки бяха отменени. Правилно ли  е, при положение че сме на прага на нова вълна?

- Когато сме направили така, че броят на случаите да е малък, е много лесно министърът да се тупа в гърдите и да отменя каквото се сети.  Според мен там, където има много хора, там, където не се проветрява, където не може да влиза въздух отвън в работните помещения, където има много хора, трябва да се носят маски. Независимо че са ваксинирани.

- Според вас трябва ли да има стимули за ваксинираните хора?

- Според мен трябваше да се ползва опитът на развитите държави. Прави впечатление, че във Франция за мерките за ваксинираните излиза да говори президентът. Тук кой да говори? Кацаров, който няма никакъв авторитет сред колегите и населението ли? Та той бърка секвестиране със секвениране... Според мен хората не му вярват, колкото и да твърди, че е прозрачен в управлението си.

- Оправдано ли е да се изисква COVID сертификат и отрицателен PCR на влизане в страната, когато човек се връща от червена зона (б.р. - интервюто е взето преди излизането на новата заповед на министъра, влязла в сила вчера)?

- Според мен това е непремерена мярка, защото хората, които въвеждат мерки, не знаят, че отменяйки ги след часове или един ден, ефектът е обратен. Създава се недоверие сред хората и недоверие в системата.

15 месеца 30% от хората все ни критикуваха – 15% за слаби мерки и толкова за прекалено силни. Като цяло обаче хората ни вярваха и имахме авторитет пред тях. Сега това не го забелязвам с поведението на Министерството на здравеопазването с противоречивите подхвърляния на идеи, на мерки, които след това не се приемат или се отменят след часове. Имам предвид отменените зелени коридори за ваксинирането; 50 лв. ваучери за имунизираните, които беше споменал самият министър, а след това го забрави...

- Във връзка с туристическия сезон трябва ли да бъдат взети мерки?

- Трябва да се спазват елементарните мерки. На открито и на вятър няма опасност за разпространение на вируса. Хигиената в заведенията за хранене трябва стриктно да се спазва. Затова следи Българската агенция по безопасност на храните. Тя отговаря за подготвянето на храната и нейното сервиране и разпространение.

- Много се изговори за липсата на информационна кампания за ваксинацията. Сега има ли я?

- Кацаров може и да се бие в гърдите, че има, но според мен тя е невидима. Аз не я виждам, дано хората да я виждат и да я ползват, за да може да ползваме всички плодовете от труда на Кацаров. Проблемът е, че той сега говори на хората да се ваксинират, но те не му вярват. Всеки може да види в неговия Фейсбук какво беше поствал и разпространявал като информация като антиваксърски послания.

- Запознахте ли се с плана за действие при следваща вълна?

- Запознат съм с него. Хубави и нови неща има в плана. Лошото е, че хубавите неща не са нови. Те са преписани от Националния план за готовност при пандемия за 2020 година. Новите неща не са хубави. Първо той не е съобразен с наличието на ваксини. Този план не може да е копие на плана за действие на 2020 година, където да се сменят само т.нар. прагове. Сега се създава едно привидно епидемично благополучие, което може би е целта. В плана са засегнати въпроси, които не са достатъчно добре разгледани, вероятно защото министърът не е запознат с нито един план на някоя държава и вероятно това е първият план, който му е бил представен. Беше интересно по време на парламентарното му изслушване, когато депутат каза, че не харесва плана, а Кацаров отговори „ми харесва ми плана. Хубав е“. Извинявайте, това не е дискусия за такъв план от най-високата трибуна на Народното събрание.

- В плана е заложено детските градини да се затварят последни...

- Там са заложени някои идеи на проф. Мира Кожухарова, която само преди 10 години отговаряше за морбилната епидемия. Тогава при наличие на Национална програма за унищожаване и ерадикация на морбилито у нас бяха дадени 4 млн. лв., което е огромна сума. Оттогава няма държавна програма на МЗ, която да е толкова финансирана в областта на общественото здраве. Тези пари отидоха за ваксини, които ги имаше, но не се слагаха. Не правите ли някакъв паралел между ситуациите? Вторият паралел е, че и тогава имаше ваксини, но не се слагаха на българските деца, а се даряваха на братски нам страни. Правите ли паралел? Третият паралел, който се надявам да не се случи, е, че тогава се разболяха 24 хиляди деца, като 24 от тях умряха от морбили. Сега стъпка по стъпка проф. Кожухарова води Кацаров по този път.

ВИЗИТКА: 

От юни 2021 година е консултант на Столична община за ваксинационния процес

Над 30 години работи в НЦЗПБ, като една трета от тях бе шеф на Националния център по заразни и паразитни болести допреди да бъде пенсиониран през юни

Бивш член на Националния оперативен щаб

Завършва Медицинската академия в София през 1981 г.

През 1986 г. придобива специалност „Микробиология“, през 2001 г. придобива специалност „Клинична имунология“ и през 2004 г. - специалност „Епидемиология на инфекциозните болести“

Председател на Българската асоциация на микробиолозите

Член на Управителния съвет на Европейската конфедерация по медицинска микология

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.