Проф. Иво Петров: Коронавирусът засяга сърцата на неваксинираните

Проф. Иво Петров: Коронавирусът засяга сърцата на неваксинираните

Основният риск за усложнения при пациенти с COVID-19 е свързан със сърдечно-съдовата система и този факт се доказа от множество проучвания и статистически данни. Това обясни в "Говори сега" по БНТ проф. Иво Петров, кардиолог и член на Експертния съвет по кардиология към министерството на здравеопазването.

COVID може да "даде спусък" за усложняване на относително стабилно сърдечно-съдово състояние и това е основно при неваксинираните, обясни проф. Петров пред националната медия.
По думите му, при т.нар. цитокинова буря следва безконтролно тромбообразуване. Затова трябва да има синергия между специалистите в отделните специалности за лечение на пациента, допълни проф. Петров.
Има протоколи, които предпазват от усложнения, така че в този аспект сме напред в разбирането на патофизиологията на заболяването.
Като пример за това проф. Петров посочи случай отпреди 2-3 седмици, когато лекарите са спасили 90-годишна жена с COVID и тромбоза в мозъка.
Цялото ми семейство е ваксинирано - започвайки от майка ми и стигайки до 15-годишния ми син. Аз вярвам в науката, категоричен е проф. Петров.
Той допълни, че и много висок процент от медицинските специалисти в болницата му също са ваксинирани.
За съжаление, в България се оказа, че четвъртата вълна е най-тежка.
На световно ниво 52% процента от населението е ваксинирано, а забележете, в България е само 26%. Хората трябваше да бъдат екзактно позитивно информирани какво представлява ваксината и да вземат правилното решение, обясни проф. Петров.
Всички ние знаем - ще има пета вълна и ние трябва да се подготвим за това, което предстои, допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.