Проф. Ива Христова: Омикрон ще е с по-голям размах и по-голям брой заразени

Проф. Ива Христова: Омикрон ще е с по-голям размах и по-голям брой заразени

- Трябва да се ограничат пътуванията не само от Южна Африка, а изобщо от Африка

- При новия вариант клиничната картина протича леко

- До две седмици ще се разбере ефективността на ваксините, но все някаква защита ще имат

- Проф. Христова, какво знае научната общност за Омикрон и защо събуди толкова бързо безпокойство?

- Това, което знаем и е много важно, е, че в провинциите в ЮАР и Ботсвана, в които беше засечен, Омикрон измести Делта варианта. Това е безпрецедентно, защото именно индийският вариант беше с най-голям потенциал на разпространение. Независимо от това, че междувременно се появиха различни варианти, които са доста променени антигенно от Делта вариант, те не се наложиха, защото нямаха потенциал и възможност да се разпространяват. В случая се явява едновременно много променен вирус и с потенциал да се разпространява много силно. Освен това знаем, че 60% по-заразен беше Алфа вариант в сравнение с изходния, а Делта вариантът беше с 60% по-заразен спрямо него. Сега се касае за пет пъти по заразен от изходния вариант. Това са 500% спрямо изходния вариант. Предишният беше с 160% по-заразен, а Делта - с около 250%.

- За колко време Омикрон стана доминиращ вариант в Африка?

- Първият случай на новия вариант е отбелязан на 9 ноември. Седмица по-късно се отчитат 200 случаи, а след още една седмица 1200. Това показва, че регистрираните болни с него нарастват доста бързо. Затова се очаква, когато се появи новият вирус и ако се остави да се разпространява, в рамките на месец да стане доминиращ. Това може да стане факт дори за няколко седмици. Заради това трябва да се ограничат пътуванията не само от Южна Африка, а изобщо от Африка. Да не се забравя, че Ботсвана и ЮАР са единствените, които правят секвениране на този континент и реално само те биха могли да го засекат. Реално ние нямаме никакви данни за останалата част от Африка и е напълно възможно там случаите дори да са повече.

- Може ли да се окаже, че това е нов щам, а не нов вариант?

- Категорично това не е нов щам, а е вариант. Щамът си е Sars-Cov-2. Става дума за вариант, който е много променен. Той е променен, защото в Африка има огромен брой пациенти със СПИН и други имунодефицитни заболявания. Доказано е, че при случаи на COVID-19 при имунодефицитни състояния заради непълното изчистване на вируса има възможност за мутации. При генерирането на десетки хиляди мутантни варианта единици от тях имат някакво предимство в залавянето в шипчетата към нашите рецептори, към размножаването, към навлизането, към избягване на нашия имунен отговор. Тези варианти имат предимство и съответно дават поколение. Именно тези единични варианти започват да доминират.

- Има ли вече данни как протича клиничната картина при Омикрон?

- Няма такива данни, защото все пак не са много случаите. Това, което се знае, е, че при засечените засега случаи в Европа с Омикрон клиничната картина протича леко и са с леки симптоми. Няма обаче проучвания, насочени по темата, така както в началото нямаше и за Делта варианта, но впоследствие се оказа, че хоспитализациите са два пъти по-чести, защото много повече вируси се залавят за нашите рецептори и съответно се създава по-висок вирусен товар и протича по-тежко. Към момента няма данни дали има загуба на обонянието при Омикрон. Загубата на обоняние остана някак си на заден план при по-новите варианти. Има я, но е много по-рядка при тях.

- Хващат ли новия вариант COVID тестовете?

- С антигенните тестове пряко не може да се каже за какъв вариант се касае. При PCR теста също не се знае какъв е вариантът, но може резултатът му да служи за съмнение за Омикрон. В случаите, когато PCR тестът е положителен, но S генът от теста е отрицателен, това може да се дължи заради промяната на вируса. Именно отрицателен резултат на S гена при положителен PCR тест е предпоставка за силно съмнение, че става дума именно за новия вариант. Затова и от Националния център по заразни и паразитни болести изпратихме писма до лабораториите в страната, ако откриват такива съмнителни проби, веднага да ги изпращат при нас за секвениране и ние веднага с приоритет да ги секвенираме, за да се хванат първите случаи. При антигенните тестове не е възможно да се хване този отрицателен S антиген. Тези антигенни тестове просто ще дадат положителен резултат, че става дума за наличието на коронавирусна инфекция.

- Има ли данни дали този вариант засяга повече деца и как протича при тях заболяването?

- Все още няма такива данни, тъй като е рано. Става дума за вариант, който е на няколко седмици. Показателна е обаче бързината, с която възникването на варианта беше обявен с най-високата степен на тревога.

- Ваксини срещу COVID-19 предпазват ли от новия вариант и в каква степен?

- Няма научни проучвания все още. Очаква се да бъдат направени такива, като ще отнеме поне две седмици. Като цяло очакванията са да е по-ниска защитата им, която имаше срещу Алфа и Делта варианта. Ако е критично ниска тази защита, в договорите с фармацевтичните производители е залегнала клауза до 100 дни да сменят ваксиналната конструкция с новия вариант, да са го произвели и да са готови за пазара.

- Под какъв процент се счита, че е критично ниска защитата на ваксините?

- Не мога да кажа със сигурност и дали има определен процент, но по принцип, ако е под 50%, вече е доста ниско. Важното е, че фармацевтичните компании имат ангажимента, ако е критично ниска тази защита, да променят и ваксините си, така че да са по-ефективни. При всички случаи обаче ваксините ще имат някаква защита и срещу новия вариант Омикрон. Всъщност единственото, което можем да направим, за да се защитим от вируса, е да се ваксинираме,а ако вече сме - да си сложим бустерна доза.

- Преболедувалите до каква степен са защитени срещу новия вариант и за колко време?

- Преболедувалите, както и ваксинираните имат намаляване на имунитета след първите 6-7 месеца. Между 6 и 8 месеца е препоръчително да се постави бустерна доза, независимо дали имат антитела и клетъчен имунитет, тъй като тази защита не е достатъчно добре напрегната, за да не позволи разболяване. Ако се разболеят, те ще го изкарат сравнително леко, но с бустерна доза това може въобще да не се случи.

Омикрон е генетично променен вирус, който има над 30 мутации само в S гена, което е два пъти повече спрямо Делта варианта. Този променен вирус ще атакува навсякъде, където намери неимунно население. Така че дали човек е преболедувал преди доста време, особено ако го е изкарал леко и имунитетът е слаб, дали е ваксиниран преди доста време и имунитетът е спаднал, вирусът ще атакува. Сравнително по-защитени са преболедувалите по-тежко и по-продължително, тъй като изграждат по-напрегнат имунитет. По отношение на ваксинираните също има индивидуални особености. Първо, 5-10% реагират много слабо, но те реагират така срещу всички ваксини. Второ, все пак по-младите реагират с по-напрегнат имунитет спрямо възрастните, които изграждат сравнително по-слаба защита. Индивидуални са особеностите и при преболедувалите, и при ваксинираните и не може пряко да се сравняват.

- Заради появата на Омикрон може ли да очакваме нова COVID вълна и тя по-тежка ли би била?

- Ако се допусне широко разпространение на Омикрон, това неминуемо ще доведе до следваща вълна. Все още има потенциал това да бъде спряно и ако се стигне до такава вълна, вероятно ще бъде с по-голям размах и по-голям брой заразени спрямо при тази от Делта варианта, но е възможно да не е с толкова тежка картина. Това обаче е рано да се каже със сигурност. Не може да се каже и дали ще е по-продължителна. Все пак се натрупва имунно население от ваксинирани и преболедували. Ако обаче се окаже, че не само по-лесно се разпространява, но и създава по-висок вирусен товар, тоест повече вируси ни атакуват и съответно намножават в организма ни, е възможно да се каже, че вълната ще е по-продължителна и от тази на Делта варианта.

- Връщането на учениците в клас риск ли е за епидемичната обстановка?

- Към момента не е грешка и не е риск, защото говорим в бъдеще време за Омикрон. Все още той не е в страната, а освен това излизаме от Делта вълната. Като се има предвид, че онлайн обучението е далеч по-неефективно от присъственото, е добре известно време да ходят присъствено и при първи алармиращи сигнали да бъдат спрени отново.

- У нас все още няма регистриран случай на грип, но в Европа вече има. Може ли да очакваме грипна вълна и тя може ли да измести COVID вълната?

- Миналата година беше почти нулева по отношение на грипа за цяла Европа, само с няколко десетки разболели се. Точно това обаче създава предпоставка да се натрупа наличието на неимунно население и да се изкара по-тежко при възникване на грипна вълна. Все пак предвид противоепидемичните мерки, които са в ход, не се очаква тежка грипна вълна, но е вероятно да е по-сериозна от миналогодишната и да не е отново нулева година. Но грипът няма да може да измести коронавълната.

Все още не е късно хората да се ваксинират срещу грип. Сега е моментът, защото в България традиционно грипът се проявява в края на декември. Има достатъчно време да се ваксинират и да образуват антитела и да посрещнат подготвени грипната вълна.

Визитка:

-Проф. Ива Христова е директор на Националния център по заразни и паразитни болести

-Има 30-годишен опит в областта на микробиологията, вирусологията, имунологията

-Има 9 специализации, от които 5 в САЩ, 2 в Германия, една в Холандия и една в Румъния

-Удостоена с 8 награди от национални и международни научни организации, вкл. награда Morrison Rogosa на Американската асоциация по микробиология за принос в медицината

-Председател е на експертния съвет по вирусология към Министерството на здравеопазването

-Тя е зам.-председател на Българската асоциация на микробиолозите

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.