0

В инаги ще има огнища на COVID-19, те са нормално развитие на епидемията. Няма място за паника. Това каза проф. Ива Христова, заместник-началникът на Центъра по заразни и паразитни болести пред БНТ.

Винаги ще има огнища на COVID-19, те са нормално развитие на епидемията. Няма място за паника. Това каза проф. Ива Христова, заместник-началникът на Центъра по заразни и паразитни болести пред БНТ.

Епидемията е под контрол, успокои тя. Донякъде, големият брой контактни лица, които се изследват през последните седмици е определящ за повечето открити новозаразени през последните дни.

По повод носенето на маски, проф. Христава каза, че то не се налага на открити места и извън големи колективи. Нека приемаме, че ръцете ни са потенциално мръсни и да не си пипаме лицето, посъветва тя. 

За тестовете, проф. Ива Христова коментира, че PCR теста е много по-надежден от вирусологична гледна точка. Възможно е обаче, при скорошно заразяване в първия или втория ден той да даде фалшиво отрицателен резултат. Бързите тестове пък са по-удачни за антитела.