Проф. Игнатов: За два месеца България вече не е последна по онлайн работа

Проф. Игнатов: За два месеца България вече не е последна по онлайн работа

България беше на последно място в класациите по онлайн работа, но сега вече има 23 или 24% включване за 2 месеца, преди беше 0,3%.. Това заяви пред БНТ проф. Сергей Игнатов, ректор на Европейския хуманитарен университет в Литва, преподавател в Нов Български университет и бивш министър на образованието.

Той сподели, че би оставил оценка Много добър на дистанционното обучение, а за някои висши или средни училища дори Отличен. „И тези, които бяха изненадани, накрая започнаха да се справят.”, смята проф. Игнатов. Според него това не бихме постигнали такъв успех, ако всичко се случваше по административен път. Бившият образователен министър припомни, че през  2011-2012 е бил спечелен проект за 5 млн. , по който да се закупи платформа за онлайн обучението в средните училища. Тогава обаче са започнали дела и съдът е отсъдил, че няма как да стартира след началото на учебната година.

Проф. Игнатов, че посочи, че някои университети са започнали с онлайн лекции още преди кризата. В НБУ през 2002-2003 била създадена собствена платформа и са посрещнали извънредното положение с над 20 000 готови онлайн курса. „Трябва да се намери разликата между онлайн и контактното обучение. „Сега всички материали са качени онлайн, може да четеш и слушаш лекцията, когато искаш.”, каза още той. Проф. Игнатов смята, че сегашното поколение ще е по-подготвено, тъй като светът няма да излезе от тази онлайн система.

Според бившия образователен министър причината за незаетите места след края на кандидатстудентските ни кампании е, че сме затворени около Черно море. „Трябва да има чуждестранни студенти, но университетите трябва да бъдат способни да преподават на английски език.”, заяви проф. Игнатов. Според него ако се промени закона и в конкурсите за ректор могат да участват чужденци, това би довело до сериозна промяна, защото ще се смени и администрация, за да може да го разбира.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.