Проф. Христо Пимпирев: На твърда скала поставихме основите на научната лаборатория

Проф. Христо Пимпирев: На твърда скала поставихме основите на научната лаборатория

Тя е на около 150 метра от основната сграда, издигната e на пилони

Теодосий Спасов ще пресъздаде уникалната природа на Антарктида в музика, коментира в интервю пред "Монитор" директорът на Националния център за полярни изследвания

- Проф. Пимпирев, започна строителството на научната лаборатория на Антарктида. Кажете какво предстои и кой изготви проекта?

- От 30 години на българската полярна база на о-в Ливингстън работят наши и чужди учени. Има представители от цял свят - над 30 държави. Смело мога да заявя, че на Антарктида се правят едни от най-големите научни открития, касаещи цялото човечество, включително и нас, българите. Преди всичко са свързани с климатичните промени. Много е важно резултатите от тези изследвания на терен да се обработят на място. Ако се изчакат месеци до населени континенти, където има съвременни лаборатории, ще бъдат похабени. Затова беше наложително на българската база да има научна лаборатория. Важното е, че тя е включена в пътната карта за научна инфраструктура в България. Тя пък е част от европейската. Така че ние имаме задача от правителството да изградим такава научна лаборатория. По този начин ще развиваме нашата полярна програма. Тези изследвания са един от приоритетите на Европейския съюз и на Стратегията 2030. Така че ние трябва да развиваме нашата база, тъй като там работят учени от цял свят. Колегите ни от Испания, които са в съседство, имат изключително модерна лаборатория, така че ние работим в една конкурентна среда. Миналата година откриха новите постройки на полярната си база Хуан Карлос I, чийто строеж струваше 20 млн. евро. В момента тече първата година от проекта, по който изграждаме новата лаборатория. Имахме пет предложени проекта, включително и от чужбина, като спечели екипът на арх. Пенка Станчева. На базата на този проект пък бе направен и технически, като в момента, по време на 28-ата антарктическа експедиция, се поставят основите на самата сграда. Бе избрано и мястото.

- Къде ще е то?
- Тя ще е на твърда скала, на около 150 метра от основната сграда, която в момента се използва. Ще има независим енергоизточник и водоизточник. Така че по същество българските учени със своите чуждестранни колеги след 3-4 години ще имат добри условия за получаване на резултати от изследванията си.

- Но самото изграждане е започнало?
- Точно така, проектът бе завършен и вече са поставени основите. Ще бъде на пилони, защото е много ветровито там. Затова лабораторията трябва да е издигната малко над земята. Така ще продуха снега, който се навява. Иначе, ако е директно на земята, ще бъде веднага затрупана.
- На Антарктида е лято, но все пак какви са температурите там?
- Температурите са отрицателни, но са малко под нулата. Така че тамошното лято не се различава много от зимата в България. Но както споменах, там духат силни ветрове, климатът е много непостоянен. Инфраструктурата на нашата база много се подобрява. От тази година има интернет връзка от спътник на мобилен оператор, така че непрекъснато си комуникираме с полярниците ни.

- Новата група учени замина на 6 януари, какви задачи си поставят те?

- В тази група са основно геолози, които ще разработват проекти в прилежащата акватория на океана. С нашите лодки „Зодиак“ ще се изследва флората и фауната на Антарктида. Очакваме да бъдат открити много нови видове за науката.

- А вие кога ще заминете?
- С последната група на 20 януари. Бих казал, че с мен ще пътуват много артличности. Все пак Антарктида е континент на всички, не само за учени. Уникалната природа там трябва да бъде пресъздадена и от хората на изкуството, от тяхното светоусещане. И то от такива виртуозни музиканти като Теодосий Спасов. Пътуването му ще даде възможност да бъдат композирани произведения. Такова нещо се прави за първи път.
- Чия беше идеята за това, вие ли го поканихте да се присъедини към тази група?
- Да, тъй като единствено музиканти не са пътували до Антарктида. В експедициите взеха участие писатели като Людмила Филипова, проф. Боян Биолчев, оператори, режисьори, художници. Там са направени и чудесни икони на православния ни параклис, имало е иконописци. Така че затваряме кръга на хората на изкуството с Теодосий Спасов.

- Винаги планирате нови неща, така че най-вероятно другата година ще имате нови идеи.
- Разбира се. Винаги искаме да има нещо ново в експедициите. В последната група ще вземе участие и геоложката Ралица Събева. На място има още един геолог. Те ще изследват минерализациите в района на българската база, тъй като Антарктида е богата на полезни изкопаеми. Те ще са нужни за прогреса на човечеството.

Визитка:

Проф. Христо Пимпирев е български учен геолог и антарктически изследовател, пръв забил българския флаг на Южния полюс на 8 януари 2013 г.

Професор по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Получава магистърска степен по геология през 1978 г.

Директор на Националния център за полярни изследвания от 2007 г.

Автор e на 5 книги, 6 документални филма и над 150 публикации в реномирани български и чужди списания

Изнасял е лекции в САЩ, Португалия, Уругвай, Чили, Колумбия, Германия, Испания, Аржентина, Канада, Южна Корея и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ