Проф. Христо Пимпирев: На Антарктида ще бъдат издигнати постройки по марсиански проекти

Проф. Христо Пимпирев: На Антарктида ще бъдат издигнати постройки по марсиански проекти

Ще изследваме находките от експедицията и в канадски лаборатории, очакваме нови видове

Времето на Антарктида става все по-топло както на цялата планета, казва в интервю за "Монитор" директорът на Националния център за полярни изследвания

- Проф. Пимпирев, преди няколко дни се завърнахте от експедицията в Антарктида. Как мина пътуването ви и изпълнихте ли целите, които си бяхте поставили?

- Завърнах се след дълъг полет - 16 часа от Буенос Айрес. Два дни бях там, за да разглеждаме забележителности. Имахме среща с новоназначения зам.-министър за Антарктида в правителството на новия президент на Аржентина. Получих уверение, че страната ще помогне с транспорта на материалите за новата научна лаборатория на Ледения континент. Видях се и с ректора на университета в Огнена земя и Антарктида, където уговорих сътрудничество между техни и наши учени от Софийския университет и Центъра за полярни изследвания за предоставяне на помещения при логистични операции към Антарктида. Ушуая е най-южният град и основен изходен пункт за Антарктида. След този дълъг полет се прибрахме в София.

- Как вървят проучванията на терен?

- Много съм доволен от тази експедиция, тъй като изпълняваме националната програма за полярни изследвания към Министерството на образованието и науката. Тя е в две части - логистична и научна. В научната част се работи по проекти, които са одобрени от специализирана комисия от преподаватели, работили в полярните региони. Това е първата година от тези проекти. Единият е свързан с изследване на рудопроявленията в района на Ливингстън, тъй като Антарктида си остава неизползван резерв на много ценни метали. Без тях техническият прогрес няма как да се осъществи. Затова и единият от проектите е практически насочен. Когато се постави на масата използването на природните богатства, България ще има глас. Така че колкото повече средства сме отделили за това, повече ще ни се чува думата. Другите проекти са биологични. Те са основно свързани с изследване на безгръбначните животни. Преди всичко в прилежащата акватория на Южния океан. Така че бяха използвани лодките „Зодиак“. Много съм доволен, защото в това отношение вече може да се съизмерваме с испанците и в тези тежки условия екипите ни се справят. Затова е жалко, че ще загубим правото си на морска нация, защото корабите ни под български флаг рязко намаляват. Също така нямаме научно-изследователски кораб, който да служи за морските изследвания. Това е жалко за една държава като нашата.

- А има ли открити нови видове?

- Очаква се да има, но няма как да го кажем веднага. За целта е нужно да се изследват в лаборатории, но засега не разполагаме с такава. Затова и строим. Ако имахме готова, можеше още при завръщането си да ви кажа. В момента се консервират събраните находки и ще бъдат пренесени в България и в лаборатории в други страни. Много находки например ще бъдат занесени в Канада. Така че изследванията в Антарктида са интернационални. В нашата база имаме бразилка, която работи за чилийския антарктически институт в Пунта Аренас. Тя работеше с наш геолог, с когото изследваха палиофлората във времето, когато са умирали динозаврите. Бяха намерени много ценни находки, които показват наличието на временен мост, който е свързвал Южна Америка с Антарктида. Така е ставала миграцията на тези големи господстващи в това време гръбначни животни.

- А докъде стигна изграждането на самата лаборатория?

- Положени са основите, местата на колоните, където тя ще стъпи. Ще бъде издигната над земята. В момента на Антарктида ще бъдат издигнати едни от най-модерните постройки, които се равняват на такива, които ще има на другите планети. Това са марсиански проекти. Такава е новооткритата миналата година испанска полярна база. Това са съоръжения на стойност десетки милиони евро и долари. Така че държавите знаят за какво инвестират парите си.

- А какво беше времето на Антарктида, докато бяхте там? Появи се информация, че е изключително топло.

- Времето на Антарктида става все по-топло както на цялата планета. Тази зима дори в Северното полукълбо беше най-топла, откакто се правят метеорологични измервания. Същото се отнася и за сегашното лято там. Докато бях там, градусите бяха около нулата. Снегът си отива, това са територии, които ще стават все по-свободни от лед и сняг.

- Топят ли се ледовете?

- Да, вижда се и то с просто око.

- За първи път заложихте на музикален проект, в който взе участие Теодосий Спасов. Той беше част от експедицията, доволен ли сте от резултата?

- Изключително. Това е нов проект, който не е правен досега в света. Български музиканти досега не са били на базата ни в Антарктида. Теодосий Спасов е световно признат, при това свири на типично български инструмент, какъвто е кавалът. Целта на проекта беше тази уникална природа, която те кара да се чувстваш все едно си на друга планета, да подбуди към творчество такъв човек. Само един музикант може да има такива сетива. Ще бъде уникална музика. Освен това бе изнесен 50-минутен концерт в испанската база, което не се е случвало досега. Преди няколко години имаше такъв само на „Металика“. Така че други професионални музиканти не са свирили на Ледения континент. Така че това са неща, които могат да кандидатстват за „Гинес“.

- А имате ли вече идеи за други различни проекти за следващата експедиция или още обмисляте?

- По принцип една експедиция се планира, преди да е завършила предишната. До края на тази остават още две седмици. Много идеи идват в процеса на подготовката. Така че в момента обмисляме резултатите от тази. Всъщност идеята за изявата на нашите музиканти там се появи в началото на есента. Така че има време.

Визитка:

Проф. Христо Пимпирев е български учен геолог и антарктически изследовател, пръв забил българския флаг на Южния полюс на 8 януари 2013 г.

Професор по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Получава магистърска степен по геология през 1978 г.

Директор на Националния център за полярни изследвания от 2007 г.

Автор e на 5 книги, 6 документални филма и над 150 публикации в реномирани български и чужди списания

Изнасял е лекции в САЩ, Португалия, Уругвай, Чили, Колумбия, Германия, Испания, Аржентина, Канада, Южна Корея и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.