Ректорът на СУ: За сградите ни трябват 40 млн. лв. годишно, ние получаваме 1 млн. лв.

Ректорът на СУ: За сградите ни трябват 40 млн. лв. годишно, ние получаваме 1 млн. лв.

Общата ни сметка за всички 28 сгради на Софийски университет е около 40 млн.лв. Ние получаваме един милион годишно за капиталови разходи. Това каза пред БНТ ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.

„Университетът има нужда от сериозен ремонт, както всички висши училища. Проблемът е, че при нас не става дума за една нова сграда, а за 18 стари. Това е огромна площ от 305 000 квадратни метра.”, каза проф. Герджиков и уточни, че в към тези 18 сгради не влизат лабораториите и общежитията. Годишно СУ за капиталови разходи получава 1 млн. лв., а един път на 10 години по повод юбилей малко повече. Така 2018 г. получават още 9 млн. лв., половината от тях отиват за 18-е учебни сгради, а другата за общежитията.

„Това е крайно недостатъчно и според мен държавата трябва да помисли за програма за всички висши училища, особено за тези, за които става дума за паметници на културата, за недвижима културна ценност, защото това е публична държавна собственост. Ако ние не се справяме, а това няма как да стане с един милион, страда сграда, която не е наша, а е държавна.”, заяви ректорът на СУ.

Поради недостига на средства в най-стария вуз у нас първо се започва с аварийните ремонти и тези, които са свързани с опазването на здравето, течовете на покриви. „Проблемът с вътрешните дворове е от 60 години, но никога не сме имали средствата да го оправим. Трябва около половин милион, за да оправим фасадите, но проблемът е в парната инсталация, която е много стара. Ако не оправим нея, няма смисъл да се оправят и стените”, обясни проблемът проф Герджиков.

Той коментира и обещаните 50 млн. лв. за увеличение на преподавателските заплати. „Увеличението на бюджета за висше образование последните 4 години винаги е било по-малко от този за средно. Затова се стигна до там стартовата учителска заплата да е 1260 лв., а основна на професор в  СУ 1100.”, посочи председателят на Съвета на ректорите. Той обясни, че след като са направени сметките, тези 50 млн. ще бъдат почти достатъчни. „Надявам се стартовата заплата да стане 1300 лв., но няма да е по-ниска от 1260. Това повлича след себе си и другите заплати. Всички трябва да бъдат увеличени.”, каза проф. Герджиков. По думите му трябват още около 10 млн. лв. за подкрепа на реформите от последните години.

Ректорът на СУ посочи, че тази година ще има по-малко свободни места в Алма матер. Това обаче се дължи и на по-малкото бройки, утвърдени в държавния прием. Според проф. Герджиков резултатите от приемните изпити и държавните зрелостни изпити са показали, че дистанционното обучение не е попречило на подготовката на зрелостниците. „Не вървим към тенденцията за по-лесен вход и по-труден изход. Финансирането на университетите зависи от броя на първокурсниците.”, каза още той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.