Проф. Герджиков с втори мандат в СУ, избран е с 254 гласа

Проф. Герджиков с втори мандат в СУ, избран е с 254 гласа

С 254 "да" от 318 гласували настоящият ректор на СУ "Св. Климент Охридски"  проф. Анастас Герджиков бе избран за втори мандат. Той бе единственият кандидат за поста.

 

„Това е вторият ми мандат и няма нещо спешно, което да направя. Има много други същностни неща. Едно от тях е да развием университета по един модерен начин, защото технологиите се развиват с такава скорост, че университетите е трудно ги достигат.“, заяви новият стар ректор след избора му. По думите на проф. Герджиков за целта трябва да се променят учебните планове и програми.

По време на представянето на мандатната си програма проф. Герджиков посочи, че има за цел да увеличи двойно заплатите, както е направил предходните 4 години. „Досега това ставаше с увеличаване на държавната субсидия, таксите на студените и собствените приходи. Надяваме се и сега да бъдем успешни в тази дейности“, каза още ректорът. По време на представянето на постигнатото през настоящия си мандат ректорът на СУ посочи, че средната брутна заплата е нараснала е 53%. От 1119 лв. през 2015 г. на 1713 лв. през 2018 г. От 600 лв. през 2016 г. за три години заплатата на асистент скача на 820 лв. Професорите пък вече вземат стартово 1110 лв. спрямо 960 през 2016 г. Този път идеята е заплатите да скочат 60 на 100. Заедно с това новият ректор обеща на преподавателите ръст във възнагражденията за наднормени часове, медицински прегледи, ваучери за храна и възможност за спортуване. Сред приоритетите за следващите 4 години са и удвояване на научните публикации, привличане на повече чуждестранни студенти, стимулиране на изследователската дейност.

Междувременно предложението на проф. Герджиков заседанията на общото събрание на Софийски университет да бъдат открити не бе одобрено, тъй като не събра нужната подкрепа. „Причината е, че са нужни 201 гласа „за“, в момента в залата има към 230 души“, обясни той. Предложението бе подкрепено от 184 от членовете на Общото събрание. В същото време три от предложенията на Студентски съвет бяха одобрени. Според едно от тях вече преподавателите ще трябва да обявяват формата на изпита в началото на семестъра и няма да имат право да го променят. Другите две новости засягат писмените работи – те трябва да се пазят в срок не по-малко от една година, а студентите ще имат право да ги виждат в определен от титуляра на дисциплината час.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.