Над 20 600 са студентите, които се обучават в СУ „Св. Климент Охридски“. Това заяви ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков по време на академичното тържество за патронния празник на висшето училище. Той уточни, че 1115 от тях са чужденци.

Проф. Герджиков подчерта, че най-старият вуз у нас е единственият български университет в първите 1000 висши училища в световните класации. „СУ е в първите 4 процента на световните университети, а в някои направления е в първите 2 процента.“, обясни той. СУ продължава да бъде на първо място в най-много професионални направления в националната рейтингова система на висшите училища. „Продължаваме да разкриваме нови специалности и да обновяваме ежегодно учебните планове и програми. СУ предлага образование в 119 специалности за бакалавър след средно образование, както и в над 400 магистърски програми.“, каза ректорът на Алма матер. Вузът е и лидер в докторантското обучение и предлага най-много акредитирани докторски програми в страната - 184. В момента в тях се следват 933 докторанти. Проф. Герджиков посочи още, че Софийският университет продължава да е водещият университет в България по научни публикации, като седем от 15-те най-цитирани български учени са преподаватели в Алма матер. Академичният състав в най-старя вуз у нас са 1600 преподаватели и изследователи. За последните четири години техният брой не се е променил и това показва, че СУ не е злоупотребил с академичната си автономия, посочи проф. Герджиков.

По време на тържествената церемония бяха връчени и дипломите на 20-те новоизбрани професори за периода 25-ти ноември 2018 г. - 25-ти ноември 2019 г. 10 студенти пък получиха стипендии.

Патронният празник на Алма матер започва с Божествена литургия в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет, отлужена от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. След службата се отправи литийно шествие към паметника на свети Климент Охридски. Преди академичното тържество Академичният съвет на Алма матер начело с ректора ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски.

Междувременно председателят на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова поздрави ректора на СУ за втория му мандат. Както "Монитор" писа, миналата седмица Общото събрание на Алма матер избра проф. Герджиков да бъде на чело на вуза през следващите четири години.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Общо в 1715 нанасят отсъствия и оценки онлайн

Всяко пето училище прати в историята хартиения дневник (ТЕМАТА)

Общо в 1715 нанасят отсъствия и оценки онлайн

1715 от всички над 2200 школа в страната използват електронен дневник през учебната 2019/2020 г., за да нанасят отсъствия и оценки онлайн. Това показват данни на образователното министерство, предоставени на „Монитор“. Училищата могат да избират между три варианта – хартиен, хартиен и електронен или само електронен дневник. На последната опция са се спрели близо 400 от тях. Това означава, че всяко пето школо у нас е пратило в историята хартиения дневник.

Липса на ваксини остави без помощи семействата на други 485 хлапета

Отрязаха детските на 10 591 ученици заради бягства от час

Липса на ваксини остави без помощи семействата на други 485 хлапета

Месечните помощи на 10 591 деца са спрени от началото на учебната година до 19 декември заради натрупани пет неизвинени отсъствия в училище в рамките на един месец. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Деница Сачева до депутата от БСП Георги Гьоков на въпрос за раздадените помощи през изминалата година.

Законови поправки вдигат втората пенсия

Законови поправки ще намалят драстично орязването на вторите пенсии от НОИ. Социалният министър Деница Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1960 г. да бъде в по-голям размер.