Проф. Герджиков: Финансовото състояние на СУ се подобри за четири години

Проф. Герджиков: Финансовото състояние на СУ се подобри за четири години

Ръст с 53% на средна заплата в Алма матер

На фона на намалелия брой студенти във висшите училище финансовото състояние на Софийски университет през последните 4 години се подобрява. Това заяви ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков пред Общото събрание на Алма матер при  представянето на отчета на мандата си. 

"Началото на мандата Софийски университет имаше ежегоден дефицит от 4 млн. лв., а в края 3,5 млн.лв. В началото на кризисния период той е бил повече и затова бяха бяха натрупани задължения от 40 млн. лв.", заяви Герджиков. Той посочи, че сред причините за лошото финансово състояние е намаляването на студентите, държавата политика на финансиране спрямо броя студенти, поддържането на магистърски програми с малко обучаващи се в тях и намаляването на субсидията през периода на криза. Разходите за заплати са най - голям дял от капиталовите разходи - 65-70%., 10-13% отивали за поддръжка, а за експлоатация били 5%. "В периода 2016-2019 г. беше намален общия размер на задълженияте, а останалите бяха преструктурирани. Университетът няма данъчни задължения.", допълни ректорът на СУ. Той обясни, че срещу столична община са обжалвани актове за около 30 млн.лв., като до момента са спечелите дела за 20 млн. лв в полза на Алма матер." През април бях в щастливото положение на ректор, който има удостоверение от НАП и общината, че не дължи нищо. В същия момент имахме толкова средства в банката, колкото дължим на фирмите. Можеше да излезем на нула този месец, но със задълженията са 2-3 млн.лв повече", обясни проф. Герджиков. Оказа, че се голяма част от задълженията към общината били заради пропуски в данъчните декларации, но след проверки и корекции в тях, в края на мандата задълженията, които  не се оспорват са почти изчистени.
При избора си преди 4 години ректорът на Алма матер обеща ежегоден ръст с 5 млн. лв. за издържка на обучението и капиталови разходи. По време на отчета си за мандата проф. Герджиков отчете ръст от 56 млн. лв., с което е изпълнил целта си.
Той отбеляза, че благодарение на това средната брутна заплата е нараснала е 53%. От 1119 лв. през 2015 г. на 1713 лв. през 2018 г. "Увеличението е сериозно, но сме тръгнали от база 400 лв. за асистент.", обясни проф. Герджиков. Така от 600 лв. през 2016 г. за три години заплатата на асистент скача на 820 лв. Професорите пък вече вземат стартово 1110 лв. спрямо 960 през 2016 г.

По - късно днес ще бъде избран и нов ректор на най - стария вуз у нас. Единственият кандидат е проф. Герджиков. . 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.