Проф. Георги Рачев: Смело мога да кажа, че зимата си отиде

Проф. Георги Рачев: Смело мога да кажа, че зимата си отиде

2018-а се нарежда в топ 5 на най-топлите години

В Западна Антарктида се вижда как ледът се топи, казва в интервю за "Монитор" климатологът

- Проф. Рачев, завърнахте се от интересна експедиция на Антарктида, където бяхте част от екипа от учени. Постигнахте ли целите, които си поставихте, при проучванията и можем ли да говорим наистина за промяна в климата?

- Тези въпроси са изключително интересни, защото всъщност са трудно доказуеми. Но определено пътуването ни даде поглед върху това какво се случва в една много интересна област от Земята - Антарктика. Това е самият континент Антарктида заедно с шелфовите ледници, десетките милиони квадратни километри морски лед и островите, които са близо до Южна Америка. Антарктика е почти цялата част от Земята, която е на юг от 65-и паралел южна ширина. Това е голямо и много добре изолирано място. Същевременно е специфично, защото има две зони, в които Южният океан се допира до Тихия, Атлантическия и Индийския. Затова за нас е интересно да анализираме как се отразява на тази природна зона затоплянето в северното полукълбо, където всъщност е голямото замърсяване. И там се чувства влиянието на по-топлия климат.

- Откъде съдите за това?

- Това не само се чувства, но може да се види и визуално. Там, където е имало непрекъснато лед преди 10 - 12 години, сега може да се види отстъпилият ледник с повече от 20 метра навътре в сушата. Преди 15 години езикът на ледника е стигал буквално до морето и не е можело да се продължи по бреговата линия. На още няколко места, не само при ледник Балкан, се вижда как ледът е отстъпил. Едновременно с това през 2009 - 2012 година о-в Ливингстън се е радвал на много повече сняг. Но трябва да правим разлика между сняг и многогодишен лед. Това е ясно доказателство, че има пулсиране, наблюдават се цикли в снеговалежите, които увеличават натрупването на сняг, но ледът под действието на високите температури и малко по-топлия океан води до това, че ледът отстъпва. Само преди няколко дни в Пунта Аренас, който е най-южно разположеният град в света, беше отбелязана температура от 29 градуса. Това е абсолютен максимум, откакто съществуват измервания. В Ушуая също беше отчетена най-високата температура за 40-годишен измервателен период. Тоест в Западна Антарктида, която е по-ниската част, обърната към Южна Америка, ледът се топи. Това може да се види визуално. Но благодарение на много големите залежи от сняг, които се наблюдават от периферията на Източна Антарктида, там има акумулация на лед. Така че не е толкова просто обяснението на тези явления, за да кажем, че цялата Антарктида се топи. Това се дължи на пръв поглед на глобалното затопляне и на по-топлата атмосфера. В нея се съдържа повече влага и се увеличават валежите и техният оборот. Много е сложна климатичната система. На едни места има затопляне, на други остава относително хладно. Но определено северното полукълбо става по-топло с всяка година. Сега се оказва, че 2018-а ще се нареди в топ 5 на най-топлите години, откакто съществуват метеорологични наблюдения. По всяка вероятност средната годишна температура ще бъде с около 0,7 - 0,8 градуса по-висока от обичайната.

- Като говорим за промените на Антарктида, как влияе всичко това и на животинските видове там?

- Това е интересно, защото о-в Ливингстън се намира на 62 градуса южна ширина, в средата на Южния океан. Докато бяхме там с колегата Александър Сарафов, температурата на океана беше между 0,5 и 2 градуса през лятото. Това е доста топло за този сравнително студен океан. Общо взето, на брега няма никой, защото, реално погледнато, става дума за една ледена пустиня. През летния сезон животинският свят там е представен от 2 - 3 вида птици, както и от тюлени и пингвини, които през зимата се прибират в океана. Това е средата, която ги пази. Птиците пък емигрират към по-топли участъци. Така че по-скоро адаптацията продължава в океана. Това е част от изследванията на много учени. Става дума за процес на адаптация на животинския и растителния свят, било то в океана или на брега, към малко по-високите температури. Ние имахме щастието да посетим още няколко точки от Ливингстън, където установихме отстъпленията на ледниците. На точка Хана езикът на ледника се беше отдръпнал с повече от 300 метра за 10 години. Това показва, че е топло и топенето превъзхожда акумулацията на сняг. А нашият специален проект е свързан с геоморфология и климатология. Това са две науки, които много тясно си сътрудничат. Ние видяхме буквално с очите си нашествието на хората. Непрекъснато се разраства там инвазията на изследователски станции, строят се много големи комплекси. Има много сериозно човешко присъствие, а само за два месеца строителството на Кинг Джордж придоби феноменални размери. В дните с хубаво време имаше по 3 - 4 полета с туристи. Причината за всичко това е, че едно парче земя, по-голямо от Европа, е неразпределено.

- Отдавна се говори, че Антарктида става все по-атрактивна като туристическа дестинация.

- Определено, това се вижда. Както казах, имаше дни с по няколко полета туристи. Има и много круизни кораби, които предлагат такива услуги.

- Казахте, че промените в климата се виждат. Признавам, че всъщност ние се радваме, че в последните няколко години зимите са по-топли. Това обаче дава ли повод за притеснение?

- И да, и не. Не, защото климатът винаги е бил променлив. Никога не е бил стационарен. Неслучайно проф. Пимпирев говори за остатъци от динозаври, тъй като Антарктида е била земен рай преди милиони години. В днешно време тези промени се извършват много бързо. И тъй като Антарктида е изолиран континент, около нея е най-голямото студено течение, което служи като одеяло - да предпазва от затопляне. Особено в Западна Антарктида - частта, обърната към Аржентина и Чили, има много сериозни индикации за бързо повишаване на температурите. Индикацията е топенето на ледниците. Явно топлината е достигнала до предверието на същинския Леден континент. Това е притеснително, защото не знаем как ще реагира климатичната система впоследствие.

- Не мога да не ви попитам отива ли си зимата, или още е рано за това? И отсега можем ли да кажем каква пролет ни очаква, след като в последните години е по-хладна и дъждовна?

- Правилно сте забелязали тези тенденции. Зимите са по-топли. Тази е сравнително нормална, с повече сняг в планините. Така и трябва да бъде. В Родопите дори имаше откъснати села. Знаете, че Рило-Родопският масив се отличава със съществена снежна покривка. По принцип всичко зависи от средиземноморските циклони, които минават през България. Определено зимите са по-меки в сравнение с 80-те години на миналия век. Смело мога да кажа, че зимата си отиде. Което не означава, че няма да има сняг до края на февруари и че няма да има отрицателни минимални температури. Но те ща са за по-кратко и няма да са екстремно ниски. Периодът на продължителност на отрицателните температури става все по-кратък. Пролетта в доста случаи наистина е доста по-хладна и дъждовна, дори през април и май. Ако направим ретроспекция на зимата, ще видим, че декември беше нормално студен, януари, въпреки че беше с доста ниски температури, приключи малко по-топъл от нормалното. Февруари засега се очертава като топъл месец - със средна месечна температура с 2 градуса по-висока от нормалната. Очаква ни захлаждане от вторник до петък, при което може отново да падне сняг и това да попълни водните запаси. Но след 15 февруари не се наблюдава съществен студ, така че месецът ще е топъл. Според сегашните прогнози пролетта ще е нормална като температури и валежи, но да се гледа много напред в бъдещето, е доста деликатна материя. Много е сложна ситуацията, защото, както казах, на Антарктида ледът се топи, на много места обаче снеговалежите са повече. Но това са сезонни снеговалежи. Големите студове в САЩ буквално бяха пометени от една топла вълна за часове. Така за 12 часа температурите станаха положителни. Бих казал, че много тежки времена чакат синоптиците. Нормално е да има провал в прогнозите, но това ще попълва знанията ни за климата.


Визитка:

Проф. Георги Рачев е преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”

Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух

Прогнозите му се реализират почти на 100 процента

Автор е на десетки научни статии и трудове

Беше част от 27-ата експедиция на Антарктида, от която се завърна преди няколко дни

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.