Проф. Генчо Начев: Болниците не са дядовата ръкавичка

Проф. Генчо Начев: Болниците не са дядовата ръкавичка

Преглед на сърцето трябва седмица след преболедуване на COVID-19

Ще имаме площадка за хеликоптер и паркинг за пациентите, казва в интервю за днешния брой на в. „Телеграф“ изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“:

 - Проф. Начев, третата вълна е в разгара си, а хората с коронавирус в болница са повече от 9000. Какво е положението в УМБАЛ „Св. Екатерина“? 

- Пълно е, даже съм сложил допълнително легло.

- Трябва ли да бъдат наложени по-строги мерки, за да се овладее пандемията?

- Аз винаги съм бил за по-крутите мерки, защото шоковата терапия излиза по-евтино, много по-добра е и с по-малко страдания. Така е и в икономиката, така е в медицината. Във всичко е така. Затова съм привърженик  на строги мерки. А тези, които искат да протестират, ги съветвам да дойдат да изкарат една седмица в интензивното отделение, без да работят. Само да гледат страданията на хората и персонала, който е на ръба на силите. Каквито и мерки обаче да има, ако няма контрол и санкции и тяхното спазване, нищо няма да стане. Не съм чувал друга нация с такава поговорка: законът е врата в полето. И да се разсъждава, че трябва да си луд да минеш през тази врата. По-добре я заобикаляй, тоест не спазвай закона. Така няма да се оправят нещата. Трябва да има строг контрол и тежки санкции. За тези, които не спазват.

- Ако се завишат глобите, това ще помогне ли?

- Какви глоби? Те не се налагат. Ако отидете в Гърция на площад „Аристотел“,  ще видите трима полицаи обикалят  и в момента, в който видят, че маската ти е под носа – 300 евро глоба. Веднага! Не, ако да нямаш маска, защото там не си мисли да е без маска. Само да е под носа и 300 евро. Тука кого са глобили? Опитаха се двама-трима да глобят и то се вдигна аларма до бога.

- Медиците от вашия екип ваксинираха ли се?  

- Всички, които са пожелали, са ваксинирани, а не са пожелали само тези, които изкараха заболяването. Те не са малко. 35% от персонала изкараха заболяването. Даже някои лежаха тук в нашето ковид отделение. Всички в момента имат антитела. Дали от ваксинацията, дали от преболедуването, но имат имунитет.

- Вие самият сте в тази група. Смятате ли да се ваксинирате?

- На всеки два месеца проследявам нивото на антителата си и какво е положението с клетъчния ми имунитет. Преди няколко  дни правих изследвания и антителата ми още са много високи. В момента, в който видя, че падат и имунитетът ми отслабва по отношение на този вирус, ще се ваксинирам. Засега няма смисъл, защото ще взема ваксина на някой друг, който има нужда.

- Разбира се, коронавирусът не е единственият здравословен проблем. В този смисъл случва ли се заради пандемията лечението на хора с други проблеми да закъснява?

- Лечението на закъснява. Хората закъсняват да дойдат навреме, защото се страхуват. А това не е правилно. Трябва да бъдем достатъчно отговорни и да спазваме правилата, което не значи да има паника. Няма място за паника. Правилата са добре организирани, съобразени са с това, което се прави по света. Даже у нас са много по-меки дори от съседните държави  Сърбия, Румъния, Северна Македония, Гърция и Турция.  Ние нямаме вечерен час. Много по-облекчени сме в това отношение. Вярно е, че на никой не е приятно да си стои вкъщи, да носи маска, да се задушава по цял ден с нея, но това е положението. Защото едва ли на някого ще му е приятно да се разболее, особено ако състоянието му е тежко и се наложи  да бъде интубиран. Тогава страданията са много.

- Има ли повторно заразен ваш колега? 

- Да. И първия път изкара болестта леко, но сега втория тежко. Слава Богу, всичко върви добре.

- Усеща ли се недостиг на медикаменти и апарати, свързани с лечението на коронавирус, като например кислородни?

- Няма недостиг на кислородни апарати, защото Министерството на здравеопазването направи търг и раздаде на всички болници, които имат нужда. Но това не е дядовата ръкавичка и не можем да разширяваме докрай леглата. Ако заразата продължава със същия темп, ще дойде момент, в който няма да има легла. За това се въведоха мерките, за да можем в първите 10 дни да овладеем този темп на нарастване и да постигнем едно плато. Смятам, че преди 10-ия ден хората, които са отговорни за това и го разбират, ще направят анализ и ще решат дали трябва да продължат същите мерки. Дали да се въведат по-строги, или да настъпи някакво отслабване.

- Специалистите сте категорични, че коронавирусът понякога засяга и сърцето. Да си направим ли профилактичен преглед?

- Задължително след прекаран коронавирус трябва да си направим профилактичен преглед още веднага след излекуването. Трябва да се направи една кардиограма и една ехография, за да се види какво е положението и има ли промени или няма. След това, ако се намерят такива промени, да каже още какви допълнителни изследвания трябва да се направят. При 60-70% от пациентите има промени в кардиограмата. Тя след това отзвучава и не е свързана с невъзвратими органични промени. От това, което аз виждам обаче, при част от пациентите са настъпили промени, които налагат лечение. Сърцето е вторият орган след белия дроб, който се засяга от вируса. Преди мислехме, че  това е индиректно чрез повишена съсирваемост на кръвта, която вирусът предизвиква и от там тромбообразуване в най-малките съдове на сърцето. Но след това се оказва, че вирусът атакува и мускулните клетки на сърцето. Така че не трябва да неглижираме този факт и е хубаво първата седмица след излекуването да минем на профилактичен преглед. Оттам нататък, ако се установят някакви промени и те не налагат изследвания, задължително на третия и на шестия месец трябва да се направи пак контролен преглед.

- По отношение на трансплантациите бихте ли казали каква е ситуацията с тези на бял дроб - замразено ли е обучението и продължават ли българите да се трансплантират в чужбина?

- Всичко е преустановено. Пандемията преустанови както трансплантациите в чужбина, така и обучението на кадри.

- А без това обучение можем ли да осъществяваме трансплантациите на бял дроб?

- Това не е като да боднеш пръчка и да пиеш вино. Иска екип от много специалисти. Най-различни - пулмолог, който е на „ти“ с бронхоскопия, имунолози и т.н. Не е само хирургия. Ако беше хирургия, е най-лесно и можем да я направим. Още по времето на проф. Чирков имаше една трансплантация на бял дроб. Проблемът е, че след това болният трябва да се гледа, да се наблюдава, да се диспансеризира и т.н., и т.н. Много важна в случая е ранната диагностика при реакция на отхвърляне, защото там и часовете имат значение, а белият дроб е доста чувствителен орган към това.

- Споменахте проф. Чирков. Кръстихте аулата в „Св. Екатерина“ на негово име. Пазят ли се в болницата неговите завети?

- Това, че аулата носи неговото име, е израз на почит към цялото му дело. Всички знаем, че посвети живота си да се развие модерна кардиохирургия и да имаме инвазивна кардиология в България. Така че това е израз на почит. Пази се школата му, която се развива, защото нищо не остава на едно място. Най-страшно е, когато поддържаме едно ниво. Всъщност поддържайки едно ниво, ние изоставаме безгранично. Така че това, което е оставил, се помни, но не се лежи на което е било, защото всичко се развива и върви напред. Негово верую беше, че трябва да сме в крак с времето и  с всички нововъведения.

- Нововъведения ще има и в „Света Екатерина“.  Какви и кога? 

- Предвиждаме „Неврохирургия“ и „Неврология“, за да се създаде спешен център за случаите на остър инсулт. За това ще помогне и наличието на хеликоптерна площадка върху тази сграда, която е лицензирана. Освен това „Пулмология“ и „Гръдна хирургия“, за да се окомплектова напълно екипът, защото мястото на гръдната хирургия е там, където е сърдечната. Това е важно, за да вървят белодробните трансплантации. Ще се прибере „Съдовата хирургия“, за да не е разпокъсана болницата и в Трета градска, и тук. И вече се създава един много силен доболничен медицински център с всички специалности, включително и джипита. Така ще е завършен цикълът на първичната помощ със специализираната извънболнична помощ и с болничната помощ. Така сме го планирали да се случи до края на годината. И то вече се случва, защото отпуснаха 15 млн. лв. за оборудването на трите етажа. Остават още пет етажа – 30 млн. лв., в които ще влезе създаването на един покрит паркинг на четири етажа. Няма в България болница, която да има паркинг, а по света няма болница, която да няма покрит паркинг.  

ТОВА Е ТОЙ:

Роден е на 9 ноември 1951 г. в Казанлък

През 1975 г. завършва Медицинския университет в София, а от 1978 г. става асистент в Медицинската академия с конкурс, където по-късно получава званието „професор“

Национален консултант по кардиохирургия

Носител на орден „Стара планина – първа степен“

 

     

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.